logo songteksten.net

Vooruitblik op eerste halve finale Eurovisie Songfestival

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival staat dinsdagavond op het programma. Een vooruitblik op de deelnemers.

  1. Litouwen: The Roop - Discoteque

The Roop opent het Eurovisiebal met een track waarin disco, funk en elektronische muziek worden gecombineerd. De groep, bij de afgelaste editie vorig jaar een van de favorieten voor de zege, valt op met het bijbehorende dansje en de knalgele outfits. Een finaleplaats lijkt gegarandeerd en The Roop zou zomaar Litouwens beste prestatie ooit (6e in 2006) kunnen verbeteren.

  1. Slovenië: Ana Soklič - Amen

De eerste powerballad is afkomstig van Ana Soklič. De track is mede geschreven door Charlie Mason, de man achter Conchita Wursts Rise Like A Phoenix (1e in 2014). De Slovenen maken dankbaar gebruik van de nieuwe regel dat achtergrondzang voor het eerst op band mag staan. Daardoor is het net of een groot gospelkoor met Soklič meezingt.

  1. Rusland: Manizha - Russian Woman

Manizha valt op door à la Linda Wagenmakers in 2000 te starten in een gigantische jurk. Het duurt niet lang voordat de zangeres uit het, in dit geval, rijdende kledingstuk stapt waarna ze toewerkt naar de climax van het nummer, over het groeiende zelfbewustzijn van vrouwen in haar thuisland. Aan het eind verschijnt op de achtergrondschermen een gigantisch mozaïek met video's van meezingende Russische vrouwen.

  1. Zweden: Tusse - Voices

Tusse komt onder hoge verwachtingen in zijn thuisland naar Rotterdam. In de afgelopen negen edities eindigde Zweden, een van de succesvolste Eurovisielanden, acht keer bij de bovenste zeven. De van oorsprong Congolese zanger, die bij de bookmakers niet echt hoge ogen gooit, brengt met Voices een persoonlijk verhaal in Ahoy.

  1. Australië: Montaigne - Technicolour

Australië is dit jaar de grote afwezige op het songfestival. Vanwege de coronarestricties in eigen land mocht zangeres Montaigne tot haar grote verdriet niet naar Rotterdam reizen. De kijkers zien straks een opgenomen back-up-tape die ieder land uit voorzorg moest maken. De previews lieten eerder deze week een kleurrijk schouwspel zien.

  1. Noord-Macedonië: Vasil - Here I Stand

Noord-Macedonië levert dit jaar misschien wel een van de vocaal sterkste inzendingen. Vasil pakt uit met een Disney-achtige ballade in een verder vrij donkere setting. Aan het eind gaat zijn jas uit en weerspiegelt het licht op zijn borst.

  1. Ierland: Lesley Roy - Maps

De Ieren maken het zichzelf lastig met een ingewikkeld stagingplan. Voor de kijker lijkt het straks alsof zangeres Lesley Roy door een soort sprookjesboek loopt dankzij allerlei stellages en props op het podium. Bij de eerste repetitie bleek dat nog niet het gewenste effect te hebben en ook de zang liet nog te wensen over.

  1. Cyprus: Elena Tsagrinou - El Diablo

Cyprus borduurt voort op het succes van Eleni Foureira's Fuego (2e in 2018) en levert net als in 2019 weer een opzwepende danstrack af. Het nummer zorgde voor het vrijwel enige relletje tot nu toe. Verschillende christenen reageerden boos omdat Tsagrinou de liefde voor de duivel bezingt.

  1. Noorwegen: TIX - Fallen Angel

Het songfestival is geen songfestival zonder een opvallende acts. Zanger TIX draagt niet alleen engelenvleugels, maar ook een zonnebril, een haarband en een witte bontjas. Hij zit met kettingen vast aan zwarte demonen die om hem heen dansen. Het leidt wellicht een beetje af van de boodschap van het nummer, die gaat over TIX' pestverleden.

  1. Kroatië: Albina - Tick-Tock

Het vuurwerk wordt uit de kast gehaald voor de inzending van Kroatië. Omringd door vier dansers levert zangeres Albina een opzwepend popnummer af dat gaat over het doorbreken van een negatieve spiraal.

  1. België: Hooverphonic - The Wrong Place

Hooverphonic behoeft geen introductie meer in Nederland en is de enige songfestivalact die in ons land zijn sporen al heeft verdiend. De band werkt samen met regisseur Hans Pannecoucke, die ook al jaren verantwoordelijk is voor de Nederlandse act. Het levert een donker en sferische performance op waarin de camera blijft cirkelen rond zangeres Geike Arnaert (ook bekend van haar hit Zoutelande met BLØF).

  1. Israël: Eden Alene - Set Me Free

De prijs voor meest bijzondere haardracht kan dit jaar naar Eden Alene, die haar dreads als een soort kroon op haar hoofd draagt. Haar vrolijke nummer Set Me Free levert een aantal heel hoge Mariah Carey-noten op, die de zangeres allemaal wist te halen tijdens de repetities.

  1. Roemenië: Roxen - Amnesia

De 21-jarige Roxen valt met haar Billie Eilish-achtige track letterlijk en figuurlijk een beetje uit de toon. Ze draagt geen spetterende jurk, maar een simpele trui en is vocaal gezien de hele week nog niet in topvorm. De bookmakers dichten haar desondanks een plek in de finale toe.

  1. Azerbeidzjan: Efendi - Mata Hari

De Azerbeidzjaanse inzending kent een Nederlands tintje. Het trio Amy van der Wel, Luuk van Beers en Tony Cornelissen schreven mee aan het lied Mata Hari, dat wordt vertolkt door zangeres Efendi. Het nummer kenmerkt zich door oosterse klanken en dans.

  1. Oekraïne: Go_A - Shum

Voor de Oekraïense delegatie was het afgelopen week even schrikken toen leadzangeres Kateryna Pavlenko zich niet lekker voelde en uit voorzorg in quarantaine moest. Ze miste daardoor de tweede repetitie, die door de stand-in - de Nederlandse studente Emmie van Stijn - voortreffelijk werd ingevuld. Pavlenko testte negatief en kan daardoor dinsdag gewoon optreden.

  1. Malta: Destiny - Je Me Casse

Het moet heel gek lopen wil Malta niet de finale van het songfestival bereiken. Wekenlang was Destiny met het opzwepende Je Me Casse de topfavoriet voor de eindzege, maar sinds de repetities vorige week in Ahoy begonnen kreeg ze zware concurrentie van Frankrijk en Italië. Bij een goed resultaat zou Destiny de eerste artiest kunnen worden die zowel het Junior Eurovisie Songfestival als het grote Eurovisie Songfestival op haar naam schrijft.

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren