Vooruitblik op finale Eurovisie Songfestival
De finale van het Eurovisiesongfestival staat zaterdagavond op het programma. Een vooruitblik op de deelnemers, met daarin ook de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy. Hij treedt als 23e op.
- Cyprus: Elena Tsagrinou - El Diablo
Cyprus borduurt voort op het succes van Eleni Foureira's Fuego (2e in 2018) en levert net als in 2019 weer een opzwepende danstrack af. Het nummer zorgde voor het vrijwel enige relletje tot nu toe. Verscheidene christenen reageerden boos omdat Tsagrinou de liefde voor de duivel bezingt.
- Albanië: Anxhela Peristeri - Karma
Peristeri zet een klassieke songfestivalact neer met gebruik van de windmachine op het podium en muziek met Oost-Europese invloeden. Het is een van de elf nummers die worden gezongen in een andere taal dan het Engels.
- Israël: Eden Alene - Set Me Free
De prijs voor meest bijzondere haardracht kan dit jaar naar Eden Alene, die haar dreads als een soort kroon op haar hoofd draagt. Haar vrolijke nummer Set Me Free levert een aantal heel hoge Mariah Carey-noten op, die de zangeres allemaal wist te halen tijdens de repetities.
- België: Hooverphonic - The Wrong Place
Hooverphonic behoeft geen introductie meer in Nederland en is de enige songfestivalgroep die in ons land zijn sporen al heeft verdiend. De band werkt samen met regisseur Hans Pannecoucke, die ook al jaren verantwoordelijk is voor de Nederlandse act. Het levert een donker en sferische performance op waarin de camera blijft cirkelen rond zangeres Geike Arnaert (ook bekend van haar hit Zoutelande met BLØF).
- Rusland: Manizha - Russian Woman
Manizha valt op door à la Linda Wagenmakers in 2000 te starten in een gigantische jurk. Het duurt niet lang voordat de zangeres uit het, in dit geval, rijdende kledingstuk stapt waarna ze toewerkt naar de climax van het nummer, over het groeiende zelfbewustzijn van vrouwen in haar thuisland. Aan het eind verschijnt op de achtergrondschermen een gigantisch mozaïek met video's van meezingende Russische vrouwen.
- Malta: Destiny - Je Me Casse
Wekenlang was Destiny met het opzwepende Je Me Casse de topfavoriet voor de eindzege, maar sinds de repetities vorige week in Ahoy begonnen kreeg ze zware concurrentie van Frankrijk en Italië. Bij een goed resultaat zou Destiny de eerste artiest kunnen worden die zowel het Junior Eurovisie Songfestival als het grote Eurovisie Songfestival op haar naam schrijft.
- Portugal: The Black Mamba - Love Is On My Side
Voor het eerst in 51 deelnames stapt Portugal juist over naar het Engels. Vooraf leek de ballad van The Black Mamba, over een Amsterdamse prostituee, weinig te doen maar dankzij de mooie staging op het podium in Ahoy gaat het nummer leven.
- Servië: Hurricane - Loco Loco
De meiden van Hurricane vallen meer op door hun uiterlijk en sexy danspassen dan door hun muzikaliteit. Het trio brengt een orkaan van energie het podium op maar dat lijkt, met het oog op de noteringen bij de bookmakers, niet genoeg voor een plek in het linkerrijtje tijdens de finale.
- Verenigd Koninkrijk: James Newman - Embers
James Newman, het broertje van hitmaker John Newman, is geen onbekende. Hij zorgde al eens voor de vocalen op een single van Armin van Buuren en werkt ook samen met Calvin Harris en Rudimental. De Brit brengt twee enorme trompetten het podium op, maar valt misschien nog meer op omdat hij vocaal niet de sterkste is.
- Griekenland: Stefania - Last Dance
De Grieken pakken met de Utrechtse Stefania uit op het Eurovisiepodium. Met het opzwepende Last Dance is goed geluisterd naar het succes van Dua Lipa en met de act gooit ze dankzij de toegepaste green screen-techniek hoge ogen.
- Zwitserland: Gjon's Tears - Tour l'Univers
Zwitserland schakelde de hulp in van de Nederlandse producer Wouter Hardy, die ook meeschreef aan Arcade van Duncan Laurence. Bij een goed resultaat zou hij het songfestival voor de tweede keer op rij kunnen winnen. Het nummer kenmerkt zich door veel hoge noten waar zanger Gjon's Tears zich de afgelopen week zonder problemen doorheen worstelde.
- IJsland: Daði og Gagnamagnið - 10 Years
De IJslandse inzending was vorig jaar een van de favorieten voor de eindzege, kreeg een cultstatus onder songfestivalfans en borduurt voort op het succes uit 2020. De inmiddels iconische truien met daarop de hoofden van de bandleden en de melige danspasjes keren daarbij terug. Vanwege een coronabesmetting binnen de band wordt tijdens de finale de vorige week opgenomen tweede repetitie uitgezonden.
- Spanje: Blas Cantó - Voy a Quedarme
Cantó heeft net als Stefania (Griekenland) en Destiny (Malta) een Junior Eurovisie Songfestival-geschiedenis. Het enige verschil is dat de Spanjaard de nationale finale in 2004 verloor en nooit deelnam. Nu krijgt hij een herkansing op het grote festival met een sfeervolle ballade.
- Moldavië: Natalia Gordienko - Sugar
Gordienko krijgt tijdens het refrein van Sugar, waarin ze de onweerstaanbare trek naar haar geliefde bezingt, veel hulp van de (vooraf opgenomen) achtergrondzang. Qua optreden houdt de zangeres het simpel door haar danspasjes enkel op een groot wit podiumblok te zetten.
- Duitsland: Jendrik - I Don't Feel Hate
De Duitser Jendrik is een van de opvallendste kandidaten dit jaar. Zowel op het podium als daar buiten is hij een bonte en vrolijke verschijning. In die geest brengt hij ook een liedje waarin hij de liefde verklaart aan alle haters. Tijdens het nummer krijgt hij gezelschap van een vrouw in een handpak.
- Finland: Blind Channel - Dark Side
Bij Finland gaat de vlam in de pan. Het land stuurt met Blind Channel stevige rock met beukende drums en jankende gitaren naar Rotterdam, wat de heren zelf omschrijven als 'violent pop'. Het heeft veel weg van zogeheten emo-rock dat twintig jaar geleden populair was.
- Bulgarije: Victoria - Growing Up Is Getting Old
Naast de IJslandse inzending moet ook Victoria gebaald hebben dat het songfestival vorig jaar niet doorging. Ook zij hoorde namelijk bij de favorieten. Dit jaar speelt Victoria wederom in op de muziek die Billie Eilish groot maakte en valt ze op met haar act waar ze op een gigantisch 'rotsblok' door water glijdt.
- Litouwen: The Roop - Discoteque
The Roop levert een track waarin disco, funk en elektronische muziek worden gecombineerd. De groep, bij de afgelaste editie vorig jaar een van de favorieten voor de zege, valt op met het bijbehorende dansje en de knalgele outfits. The Roop zou zomaar Litouwens beste prestatie ooit (6e in 2006) kunnen verbeteren.
- Oekraïne: Go_A - Shum
Voor de Oekraïense delegatie was het afgelopen week even schrikken toen leadzangeres Kateryna Pavlenko zich niet lekker voelde en uit voorzorg in quarantaine moest. Ze miste daardoor de tweede repetitie, die door de stand-in - de Nederlandse studente Emmie van Stijn - voortreffelijk werd ingevuld. Pavlenko testte negatief en kan daardoor gewoon optreden.
- Frankrijk: Barbara Pravi - Voilà
Samen met Italië een van de gedoodverfde favorieten. Frankrijk stuurt een traditioneel Frans chanson, over een rusteloos verlangen, vertolkt door Barbara Pravi. Opvallend detail: de zangeres schreef ook het liedje dat in november het Junior Eurovisie Songfestival naar Frankrijk haalde.
- Azerbeidzjan: Efendi - Mata Hari
De Azerbeidzjaanse inzending kent een Nederlands tintje. Het trio Amy van der Wel, Luuk van Beers en Tony Cornelissen schreven mee aan het lied Mata Hari, dat wordt vertolkt door zangeres Efendi. Het nummer kenmerkt zich door oosterse klanken en dans.
- Noorwegen: TIX - Fallen Angel
Het songfestival is geen songfestival zonder opvallende acts. Zanger TIX draagt niet alleen engelenvleugels, maar ook een zonnebril, een haarband en een witte bontjas. Hij zit met kettingen vast aan zwarte demonen die om hem heen dansen. Het leidt wellicht een beetje af van de boodschap van het nummer, die gaat over TIX' pestverleden.
- Nederland: Jeangu Macrooy - Birth Of A New Age
Nederland kreeg een gunstige startpositie aan het einde van de finale. Het is nu aan Jeangu Macrooy om ervoor te zorgen dat voor het eerst in jaren het gastland wint.
- Italië: Måneskin - Zitti E Buoni
Kan rock voor het eerst sinds Lordi in 2006 zegevieren op het Eurovisie Songfestival? De bookmakers denken van wel. De Italiaanse band Måneskin is met het nummer Zitti E Buoni, een schreeuw om acceptatie, naast Frankrijk een van de gedoodverfde favorieten.
- Zweden: Tusse - Voices
Tusse komt onder hoge verwachtingen in zijn thuisland naar Rotterdam. In de afgelopen negen edities eindigde Zweden, een van de succesvolste Eurovisielanden, acht keer bij de bovenste zeven. De van oorsprong Congolese zanger, die bij de bookmakers niet echt hoge ogen gooit, brengt met Voices een persoonlijk verhaal in Ahoy.
- San Marino: Senhit feat. Flo Rida - Adrenalina
Senhit sluit de finale af met een uptempo poptrack. Ondanks haar opvallende verschijning met de meest bijzondere kledingcreaties ging de aandacht de afgelopen weken vooral uit naar de vraag of ze in Rotterdam wordt bijgestaan door de Amerikaanse rapper Flo Rida. Zijn komst werd dinsdagavond eindelijk bevestigd en zou San Marino zomaar eens de beste prestatie ooit op het songfestival kunnen opleveren.
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden