logo songteksten.net

Festivalbranche optimistisch ondanks capaciteitsprobleem politie

De festivalbranche verwacht niet dat de grote festivals in gevaar komen nu blijkt dat er in het najaar mogelijk niet genoeg politiecapaciteit is om de veiligheid tijdens alle evenementen te garanderen. "Ik heb het idee dat de soep niet zo heet gegeten wordt als zij wordt opgediend", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), tegen het ANP.

Volgens de voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs kunnen sommige evenementen niet doorgaan omdat er niet genoeg politiemensen beschikbaar zijn. In coronatijd hebben politiemensen veel overgewerkt en stapelden de overuren op. Daarom moeten er volgens hem keuzes gemaakt worden welke evenementen kunnen doorgaan, en welke niet.

Schans denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen als het om de festivals gaat. "Minister Grapperhaus zei dat het niet een periode moet worden waarin iedereen zomaar van alles gaat organiseren. Maar dat is bij grote festivals ook niet zo. Dat is heel professioneel en daar gaat maanden voorbereiding aan vooraf", zegt Schans.

De inzet van de politie bij bijvoorbeeld Lowlands, Pinkpop en Down The Rabbit Hole is volgens hem bovendien helemaal niet groot. "Op het festivalterrein is meestal helemaal geen politie aanwezig", zegt Schans daarover. "Die komt pas als de organisatie melding maakt van iemand die bijvoorbeeld agressief is of iets heeft gestolen. Dan wordt 112 gebeld en komen agenten de persoon ophalen. Ik denk dat het meer gaat om sportevenementen dan om festivals."

Uiteindelijk bepalen burgemeesters in overleg met politie of evenementen kunnen doorgaan. Komende weken overleggen die partijen over hoe de politiecapaciteit verdeeld zal worden en welke evenementen eventueel geschrapt moeten worden.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren