logo songteksten.net

Moby reisde terug in de tijd voor nieuwe album

Voor zijn nieuwe album Reprise is Moby de archieven ingedoken. De Amerikaanse muzikant en zanger nam voor de plaat, die vrijdag verschijnt, een aantal van zijn grootste hits opnieuw op met een orkest. Om terug te gaan naar zijn oude nummers "voelde als een soort tijdreis", vertelt Moby aan het ANP.

Dancenummers als Porcelain, Why Does My Heart Feel So Bad? en Natural Blues, die de 55-jarige artiest eind jaren negentig opnam, kregen een klassieke versie. "Het was gek om iets nieuws te doen met liedjes die ik jaren geleden heb geschreven en gecomponeerd. Muziek kan, voor zowel de maker als de luisteraar, zo'n tijdscapsule zijn. Je waant je als je een nummer weer hoort weer in de sfeer van toen. Aan de ene kant ben je dezelfde persoon als toen je het nummer maakte of voor het eerst hoorde, maar je bent tegelijkertijd ook weer totaal anders. Heel vreemd."

Toen Moby weer met zijn hit Go, die in 1990 zijn grote doorbraak betekende, aan de slag ging raakte hij geƫmotioneerd. "Ik voelde me weer even de persoon die ik toen was. Ik had nog haar, woonde in een verlaten fabriek en had nog nooit muziek gemaakt waar iemand naar luisterde. Het is heel emotioneel om terug te gaan naar dat moment en te beseffen hoe veel er sindsdien is veranderd."

Dynamiek

Het idee om zijn nummers in een klassiek jasje te steken werd een paar jaar geleden geboren nadat hij had opgetreden met het orkest Los Angeles Philharmonic. "Ik hield altijd al van klassieke en akoestische muziek en de wijze waarop die emotie kunnen overbrengen. Van het stille en kwetsbare naar het grootse en bombastische. Ik wilde graag mijn liedjes opnieuw maken en diezelfde dynamiek creƫren."

De helft van de plaat is volgens de muzikant gevuld met liedjes die de fans willen horen. "De andere 50 procent bestaat uit nummers die waarschijnlijk veel mensen nog niet kennen, maar waar ik veel van houd en die in mijn ogen geschikt waren om met een orkest op te nemen."

Beperkt bereik

Naast een orkest doen ook een gospelkoor en zangers als Gregory Porter en Kris Kristofferson mee op Reprise. "Ik wilde vroeger graag zanger worden en klinken als David Bowie of Michael Stipe (R.E.M., red), maar ik realiseerde me al snel dat ik geen slechte zanger ben maar ook geen geweldige. Mijn bereik is vrij beperkt. Ik klink als een witte man van middelbare leeftijd omdat ik dat ook ben. Als ik mooie interessante stemmen in mijn muziek wil, dan moet ik met andere zangers werken."

Of fans ook blij zullen zijn met de nieuwe versies van de voor hen zo bekende nummers, weet de artiest niet. "Je moet als je een nieuwe versie of cover maakt niets afdoen aan het origineel. Maar het mooie is dat het origineel er ook nog is, dus als iemand daar erg aan gehecht is, dan kan hij altijd terug naar het origineel."

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren