logo songteksten.net

Sophie Hilbrand blij met effect van serie Opstandelingen

In het derde seizoen van het BNNVARA-programma Opstandelingen, dat vanaf donderdag te zien is op NPO 2, volgt Sophie Hilbrand opnieuw burgers die in opstand komen tegen hun lokale bestuurders. Dat de serie na de eerste twee reeksen een positief effect heeft gehad, was voor de presentatrice een belangrijke reden om weer op pad te gaan. Zo vertelt ze aan het ANP.

"We merken dat het een positief effect heeft gehad om misstanden onder de aandacht te brengen en daarnaast mag ik met fantastische mensen werken die het programma heel mooi hebben gedraaid", somt Sophie de belangrijkste redenen op om een derde seizoen van Opstandelingen te maken.

Na eerdere afleveringen legden bijvoorbeeld de burgemeesters van Bergen en Ermelo hun functie neer. In Loosdrecht werd een geplande vaarverbinding door een natuurgebied geschrapt, en ook in andere gemeentes had de komst van Opstandelingen gevolgen. "Het is mooi dat we een bijdrage kunnen leveren aan het vitaliseren van onze lokale democratie."

Historisch gevoel

In de derde reeks volgt Sophie onder meer een groep Rotterdammers die in opstand komt tegen het slopen van sociale huurwoningen in Rotterdam om plaats te maken voor duurdere woningen, volgens de gemeente voor meer diversiteit in de stad. Ook reist ze af naar Makkinga waar een stel naast de motorcrossbaan de Prikkedam gaat wonen en last heeft van het geluid ervan. "Wettelijk is het geluid inderdaad te hard, maar de baan geeft aan de bewoners van het dorp een soort historisch gevoel en daarom durft de gemeente niet op te treden."

Anders dan in de eerste twee seizoenen, wilden de meeste wethouders en burgemeesters nu wel meewerken aan Opstandelingen. "De gemeente van Bergen was 'not amused' door de aflevering die we in het eerste seizoen hadden gemaakt en waarschuwde andere gemeentes om niet mee te werken. Die hebben daar in het tweede seizoen last van gehad, want je hoort een kant van het verhaal en daardoor kom je slecht over. Ik denk dat dat een reden was waarom bestuurders nu wel met ons wilden praten, maar ook omdat ze vonden dat ze een goed verhaal hadden dat ze ons wilden vertellen. Het was voor ons ook veel fijner dat ze nu wel meewerkten, we willen graag alle kanten belichten."

Gebrek aan communicatie

Verhalen van mensen die boos zijn op het lokale bestuur zijn er genoeg. Vaak begint het met gebrek aan communicatie vanuit de gemeente. "Veranderingen worden aangekondigd met een briefje door de bus, maar de impact ervan kan heel groot zijn. Mensen voelen zich niet gehoord en gefrustreerd en willen graag betrokken worden bij veranderingen in hun wijk."

Omdat er nog genoeg te vertellen is, verwacht Sophie dat het derde seizoen niet het laatste zal zijn. "Ik kan me wel voorstellen dat er nog meer komt."

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren