logo songteksten.net

Acteur Eric Schneider (86) maakt poëziedebuut

Acteur en regisseur in ruste Eric Schneider presenteert op zijn 86e zijn eerste poëziebundel. Die verschijnt deze maand onder de titel Waar weg weg is en stilte stiller nog, meldt uitgeverij In de Knipscheer. De omslagillustratie en de pentekeningen in het binnenwerk maakte de auteur zelf.

De in Batavia (nu Jakarta) geboren Schneider schreef eerder een aantal toneelstukken, hoorspelen en onder meer twee novellen die in 2013 verschenen onder de titel Een tropische herinnering. In de dichtbundel staan "openhartige gedichten en intieme portretten", aldus de uitgeverij. Daarmee geeft Schneider "vorm aan een trauma dat hij met vele andere individuen van zijn generatie en hun families deelt", zegt In de Knipscheer, verwijzend naar de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Schneider, de vader van acteur Beau Schneider, stopte enkele jaren geleden met toneel. In 57 jaar speelde hij zo'n 150 rollen, van een met toneelprijs Louis d'Or bekroonde Hamlet tot een bejubelde Bernhard in tv-hit Bernhard, schavuit van Oranje. En van een melige Sinterklaas-rol in bioscoopkraker Alles is liefde tot een acteur in zijn ontluisterende nadagen in het door hemzelf geschreven Nocturne.

Grote bekendheid bij een breed publiek verwierf hij al in het tv-seizoen 1969-1970, door zijn rol als Paul van Lowe in de tv-reeks van de NCRV naar De boeken der kleine zielen van Louis Couperus, een groot succes toen.

Laatst gewijzigd op: 1 maand geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren