RTL: afnameplicht Talpa creëert kansen voor andere producenten
De afnameplicht die Talpa heeft afgesproken met RTL is niet nadelig voor kleinere onafhankelijke productiemaatschappijen. Dat vertelt een woordvoerder van RTL Group desgevraagd aan het ANP. Bij de fusie, die dinsdag werd bekendgemaakt, is afgesproken dat RTL een minimumaantal programma's van Talpa afneemt.
Om hoe veel programma's het precies gaat, is niet bekendgemaakt. De afspraak zou volgens de zegsman juist zorgen voor meer kansen en mogelijkheden voor kleinere maatschappijen. Doordat er met de overname van de programma's meer geld binnenkomt, is er ook meer geld om in programma's van onafhankelijke producenten te steken. RTL werkt samen met onder meer productiemaatschappijen Medialane, Fremantle en Fabiola.
Productiemaatschappij Fremantle, bestaande uit producenten Blue Circle en No Pictures Please, denkt ook dat de fusie kansen biedt voor alle partijen. "Er zal de komende jaren een grote behoefte zijn aan content en gelet op de toekomstplannen van RTL Nederland en Talpa zullen daar de nodige resources voor beschikbaar komen", aldus een woordvoerder van de organisatie. Fremantle is verantwoordelijk voor onder andere de programma's RTL Boulevard, Holland's Got Talent en The Masked Singer. Andere productiemaatschappijen hebben nog niet gereageerd.
Formats
Dinsdag kondigden Talpa Network en RTL Nederland aan samen verder te gaan, waardoor tal van radio- en televisiezenders voortaan onder één dak komen. Door de fusie moet een sterk mediaconcern ontstaan dat de concurrentie aankan met buitenlandse techbedrijven. De Nederlandse activiteiten van RTL bestaan onder andere uit de RTL-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL Z. Ook weersite Buienradar en streamingdienst Videoland vallen onder RTL Nederland. Talpa is het bedrijf achter tv- en radiozenders als SBS 6, Net5, Veronica en Radio 538.
Talpa krijgt na de samenvoeging met RTL Nederland een belang van 30 procent in dat bedrijf. RTL Group houdt een belang van 70 procent in zijn Nederlandse divisie. De partijen verwachten dat de deal in de eerste helft van volgend jaar afgerond kan zijn. Dat hangt onder andere af van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.
Concurreren
De huidige topman van RTL Nederland, Sven Sauvé, zal na de fusie aan het hoofd staan van het bedrijf. Zijn huidige evenknie bij Talpa, Pim Schmitz, treedt toe tot de raad van commissarissen. Oprichter en eigenaar van Talpa John de Mol zegt dat hij zich na de fusie meer wil richten op het bedenken van nieuwe programma's en formats.
"Ik richtte Talpa Network op om een sterk Nederlands mediabedrijf op te bouwen dat kan concurreren met de groeiende internationale platforms, zodat lokale content behouden blijft. Deze nieuwe stap maakt dat mogelijk, en ik ben blij dat de deal een sterk Nederlands bedrijf vormt dat niet alleen Nederlandse kwaliteitsprogrammering garandeert, maar in staat is om met Amerikaanse en Chinese techspelers te concurreren", verklaart De Mol. "Daarnaast stelt het mij in staat om me weer volledig te richten op datgene wat ik het leukst vind: nieuwe en innovatieve programma's maken en ontwikkelen."
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden