logo songteksten.net

ABBA's Gold duizend weken in Britse albumlijst

ABBA heeft een bijzondere mijlpaal behaald in de Britse albumlijst. Het verzamelalbum Gold, dat in september 1992 werd uitgebracht, staat deze week voor de duizendste keer genoteerd, meldt The Official Charts Company vrijdag. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een album in de vierdubbele cijfers terechtkomt.

In 29 jaar tijd is Gold uitgegroeid tot een van de bestverkochte albums ooit in Groot-Brittannië. In totaal zijn er 5,61 miljoen exemplaren van verkocht. Alleen Queen's Greatest Hits deed het nog beter.

Gold bereikte meermalen de eerste positie van de Britse hitlijst. Na de release stond het album acht weken op nummer 1 en in 1999 volgden er nog vijf dankzij een heruitgave, die werd uitgebracht om te vieren dat ABBA 25 jaar eerder het Eurovisie Songfestival had gewonnen. In 2008 keerde Gold nogmaals terug op nummer 1. De muziek van de Zweedse band stond toen weer in de belangstelling vanwege de eerste Mamma Mia!-film.

Onafgebroken

Nog altijd lijken de Britten geen genoeg te krijgen van de ABBA-hits. Gold staat al het hele jaar genoteerd en staat zelfs sinds juli 2017 onafgebroken in de lijst.

Duizend weken is omgerekend ruim 19 jaar. Andere albums die in de buurt komen zijn Legend van Bob Marley & The Wailers (984 weken) en Greatest Hits van Queen (952).

André Hazes

In Nederland is nog geen enkel album in de buurt bij de duizend. Recordhouder is André Hazes met het album De Hazes 100, dat deze week 434 weken genoteerd staat. Hierbij moet worden opgemerkt dat samensteller GfK tussen 2003 en 2012 cd's uitsloot die ouder dan twee jaar waren. Een aantal albums hadden zonder die regel veel langer in de lijst gestaan.

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren