logo songteksten.net

Festival Cannes tijdens corona: veel tests en veel Nederlanders

De Franse kustplaats Cannes maakt zich op voor de 74e editie van het Filmfestival. Het is ruim twee jaar geleden dat het evenement plaatsvond; door corona gingen geplande edities in mei 2020 en mei 2021 niet door. Het festivalterrein is een streng gereguleerde ‘bubbel’. Zowel gasten als sterren moeten aantonen twee maal gevaccineerd te zijn. Anders moeten zij eens in de twee dagen een PCR-test doen. Hiervoor is een speciale testlocatie op het terrein ingericht.

De openingsfilm dinsdagavond is de musical Annette van de Franse regisseur Leos Carax. De musical vertelt over de stormachtige relatie tussen een komiek (Adam Driver) en een operazangeres (Marion Cotillard). De juryvoorzitter dit jaar is regisseur Spike Lee. Hij slaat een mijlpaal in de geschiedenis van het festival. Nog nooit eerder leidde een persoon van kleur de jury van het prestigieuze evenement.

De competitie om de Gouden Palm kent dit jaar veel vaderlandse tintjes. Er is geen Nederlandse film geselecteerd. Maar de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven dingt wel voor de derde keer mee naar de hoofdprijs met zijn nieuwe Franse nonnendrama Benedetta. De film gaat vrijdag in première. De Nederlandse acteur Gijs Naber speelt de hoofdrol in het drama The Story of my Wife van regisseur Ildikó Enyedi. Zowel Verhoeven als Naber zullen in Cannes aanwezig zijn bij de premières van hun films.

De animatiefilm Waar is Anne Frank van regisseur Ari Folman draait buiten de competitie op het festival. De film, die werd gecoproduceerd door onder meer het Amsterdamse productiehuis Submarine, brengt de denkbeeldige vriendin Kitty aan wie Anne Frank haar dagboekteksten richtte op magische wijze tot leven. De film speelt zich af in het huidige Amsterdam. Kitty is een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar vriendin Anne Frank, maar zich niet bewust is van haar tragische lot.

Het festival duurt tot en met zaterdag 17 juli.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren