logo songteksten.net

Festivalbranche hoopt dat kabinet eerst een waarschuwing geeft

Het afblazen van alle meerdaagse festivals van de komende maanden kan de nekslag zijn voor veel organisatoren. Daarvoor waarschuwt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Hij hoopt dat het kabinet vrijdag eerst een waarschuwing geeft voordat er een streep gaat door het hele seizoen.

"Het zou een bittere pil zijn, en dat is dan wel het understatement van het jaar", zegt Schans tegen het ANP. Een groot aantal festivals staat op losse schroeven nu het kabinet overweegt deze af te blazen vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests. "Wij hopen toch echt van harte dat het niet gaat gebeuren. Wij hopen dat er eerst nog een waarschuwingsmoment tussen zal zitten en dat het kabinet zal zeggen: 'jongens, neem jullie verantwoordelijkheid en ga professioneel om met het testen en laat niet zomaar iedereen toe'."

Schans gaat ervan uit dat het kabinet rekening heeft gehouden met het model dat het aantal besmettingen weer zou toenemen als alle deuren weer open zouden gaan. "Het gaat misschien alleen harder dan ze verwacht hadden", zegt hij. Schans wijst erop dat het vooral jongeren betreft. "Het hele beleid is erop gericht om de zwakken in de maatschappij te beschermen en die zijn beschermd. We moeten oppassen dat we niet al te rigoureus ingrijpen."

Garantiefonds

Volgens Schans zal er in het geval van afgelasting een beroep moeten worden gedaan op het garantiefonds. Maar hij wijst er daarbij op dat waarschijnlijk niet alle festivals zich hebben aangemeld vanwege de hoge eisen. De schade zou enorm ingrijpend kunnen zijn, denkt hij dan ook. "Veel organisatoren zijn al enorm ingeteerd en dit zou weleens de nekslag kunnen zijn."

Toch begrijpt ook Schans dat het kabinet iets moet doen. "Dit zou natuurlijk een logische reactie zijn. Ik begrijp hun zorgen want ook veertigers die nog een tweede prik moeten krijgen komen in aanraking met jongeren. Het is eigenlijk een grote race tussen de Delta-variant en de vaccinatiegraad."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren