logo songteksten.net

Boosheid en verslagenheid bij festivalsector over maatregelen

De festivalsector is "diep teleurgesteld" nu het demissionaire kabinet nieuwe coronamaatregelen aankondigt. Volgens Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festival (VNPF) is de kans groot dat er deze zomer helemaal geen festivals plaatsvinden.

"Kleine festivals kunnen hier wellicht soepel mee omgaan, maar de grote jongens als Lowlands, Pinkpop en Down the Rabbit Hole waar veel mensen bij elkaar komen, kunnen hier niets mee", zegt Schans over de nieuwe maatregelen. Zorgminister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte maken vrijdagavond volgens Haagse bronnen bekend dat evenementen de komende maand minder publiek mogen ontvangen en dat iedereen moet zitten. "Een festival als Lowlands kan je alleen op volle capaciteit organiseren."

Lowlands valt buiten de periode waarvoor het kabinet nu strengere maatregelen afkondigt, maar de kans dat het festival doorgaat lijkt klein. In Biddinghuizen is al begonnen met de opbouw, dus er worden al kosten gemaakt. "Lowlands staat gepland een week na 13 augustus, als er opnieuw wordt gekeken naar de maatregelen. Daarop is niet te koersen."

Kurk van de fles

Nu het erop lijkt dat er voor het tweede jaar op rij een streep gaat door de festivalzomer, wordt de situatie voor veel organisatoren penibel. "Er gaan klappen vallen, er gaan echt festivals omvallen", zegt Schans. "Festivals zijn een maatschappijtje, een economietje op zich. Bij een groot festival zijn wel 250 werkgevers betrokken en die zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Onze sector is veel groter dan bijvoorbeeld KLM. Wij houden heel veel mensen aan het werk, ook toeleveranciers en veel zzp'ers. Er is al gereorganiseerd en ingeteerd op de reserves. Nu wordt het echt heel erg knijpen."

Schans noemt de nieuwe maatregelen "pittig" en "echt pijnlijk". "Het is fors. En dat terwijl de Fieldlabs hebben laten zien dat er helemaal niks aan de hand is als je dingen volgens een strak protocol doet." De VNPF-directeur denkt bovendien dat het afgelasten van festivals "geen zin heeft". "De kurk is van de fles, jonge mensen gaan elkaar deze zomer toch opzoeken. Dat kan je beter gecontroleerd doen in een club, poppodium of op een festivalterrein dan elders ongecontroleerd."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren