logo songteksten.net

Europese landen lanceren in Cannes filmfonds voor meer inclusie

Het Nederlands Filmfonds bundelt de krachten met de filmfondsen van zeven andere Europese landen in de strijd voor meer inclusie. De acht partijen lanceren volgend jaar een nieuw internationaal fonds dat het gemakkelijker maakt voor regisseurs die behoren tot ongehoorde minderheden om nieuwe films te maken. Het project, dat New Dawn is gedoopt en maandag werd gepresenteerd op het filmfestival van Cannes, heeft in eerste instantie een looptijd van drie jaar.

"We proberen als Europese filmfondsen al langere tijd meer diverse films te maken", legt directeur Bero Beyer van het Nederlands Filmfonds uit. "Maar dit levert netto te weinig op. Blijkbaar is het geïnstitutionaliseerde systeem niet in staat om de status quo te veranderen zonder extra actie te ondernemen." Het is de bedoeling dat New Dawn, afhankelijk van het aantal landen dat zich nog aansluit voor 2022, zeker een miljoen euro per jaar te verdelen heeft voor de productie van vijf tot tien projecten.

Makers van groepen die slecht gepresenteerd worden in de filmwereld krijgen vanaf volgend jaar begeleiding van een internationaal team dat de plannen alleen op haalbaarheid en inhoud beoordeelt. Het gaat niet alleen om etniciteit, legt Beyer uit. "Maar het kan ook gaan om LHBTI’s, of bepaalde regio’s waar nauwelijks films over worden gemaakt. We merken dat de huidige infrastructuur om films te maken voor deze groepen op dit moment lastig te vinden of te bereiken is. Dat gaat New Dawn veranderen."

Vaandeldrager

De plannen die worden ingediend bij New Dawn moeten eerst zijn bekeken door het filmfonds in het land waar de regisseur vandaan komt. De films hoeven inhoudelijk niet per se over inclusiviteit te gaan. De verschillende landenfondsen zijn op dit moment ook bezig met actieve projecten en plannen om binnen de eigen grenzen die slecht gerepresenteerde groepen te vinden.

Het initiatief is ontwikkeld door Nederland en Zweden. Dat laatste land profileert zich al langere tijd als vaandeldrager als het gaat om meer diversiteit en inclusie. De verwachting is dat in het najaar, dus voor 2022, nog meer landen zich bij het project aansluiten.

Overigens beklemtoont Filmfonds-directeur Beyer dat er in Nederland al veel projecten worden ontwikkeld voor een meer inclusief makersveld. Zo lanceerden alle zenders en streamingdiensten het talentproject Generation Inclusion, gaat de Filmacademie de afgelopen jaren actiever naar scholen toe om multiculturele doelgroepen te bereiken en werken sommige acteurs alleen nog maar mee aan films met een inclusief makersteam.

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren