logo songteksten.net

Andreas Voss: vaccinatie wellicht niet voldoende voor festival

Een vaccinatiebewijs is misschien niet voldoende om je veilig op een festival te begeven, zegt Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoofdonderzoeker van de Fieldlab-evenementen, tegen het ANP. Hij hoopt dat, na het grote aantal coronabesmettingen op festivals, er gepraat gaat worden over het standaard testen van alle bezoekers.

"De kans om alsnog geïnfecteerd te raken en het virus door te geven is groter bij iemand die gevaccineerd is, dan bij iemand die negatief getest is", aldus Voss, die wel benadrukt dat het van groot belang is dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. "Het is veiliger om standaard iedereen te testen, zoals bij de Fieldlab-evenementen."

Op de festivals Verknipt in Utrecht en op Ploegendienst in Breda liepen vele honderden bezoekers corona op. Voor de laatste staat de teller inmiddels op 423 en in Utrecht gaat het om minstens 900 positieve testen. Ook op evenementen in Amsterdam en Venlo werden mensen besmet. 118 bezoekers van het Chin Chin Festival in Amsterdam zijn later positief getest en 93 mensen die op Stereo Sunday in Venlo waren bleken later het coronavirus bij zich te dragen.

Testen

Voss is echter niet verbaasd over het hoge aantal besmettingen. "Het leven is weer op gang en daardoor hebben mensen meer contacten", legt Voss uit, die ook zegt het niet verstandig te vinden dat mensen 48 uur voor een evenement al een coronatest kunnen doen. Bij de Fieldlab-evenementen kon dat maximaal 24 uur van tevoren, wat de organisatie vervolgens ook adviseerde aan het kabinet.

Tot slot vindt Voss dat er buiten niet "een nieuw binnen" gecreëerd moet worden. "Ik zie op terrasjes en bij de horeca veel dichte tenten om te schuilen voor slecht weer. Daarbij is niet alleen de bovenkant afgeschermd, maar ook de zijkanten. Daar komt amper lucht binnen", vertelt Voss. "Dat is dus niet wat we met buitenevenementen bedoelen en kan mogelijk voor meer besmettingen zorgen."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren