logo songteksten.net

Concertgebouw onderscheidt Wynton Marsalis

De Amerikaanse trompettist Wynton Marsalis krijgt, als eerste jazzmusicus, de Concertgebouw Prijs, een onderscheiding voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal.

"De musicus is met zijn vele concerten in Het Concertgebouw, zijn composities en zijn inzet op het gebied van educatie van grote waarde voor Het Concertgebouw", aldus een woordvoerder. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.

Wynton Marsalis is ook componist, bandleider, leermeester en promotor van de Amerikaanse muziekcultuur. Hij verkocht meer dan 7 miljoen platen en won Grammy Awards in zowel de categorie klassiek als jazz. Hij krijgt de prijs van het Concertgebouw tijdens een gala op 30 september.

Perfect

Hij zal vast graag komen: "Ik ben in zo ongeveer alle concertzalen ter wereld geweest maar nergens heb ik het meer naar mijn zin dan in jullie Concertgebouw. Alles eraan is perfect. De akoestiek, de inrichting, die trappen, dat publiek om je heen", heeft hij volgens Het Concertgebouw weleens gezegd.

Een jaar na de oprichting van zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra in New York in 1996 kwam de nu 59-jarige Marsalis al naar Het Concertgebouw voor de uitvoering van zijn Pulitzer Prize-winnende oratorium Blood on the Fields.

De Concertgebouw Prijs wordt voor de twaalfde keer uitgereikt. Eerdere laureaten waren onder anderen Cecilia Bartoli (2004), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009) en Sir John Eliot Gardiner (2016).

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren