logo songteksten.net

Makers De Veroordeling kozen bewust geen acteur voor De Hond

De makers van de film De Veroordeling, over de Deventer moordzaak, hebben er heel bewust voor gekozen om Maurice de Hond niet door een acteur te laten spelen. Dat vertelde journalist Bas Haan zondag in Met het Oog op Morgen. Haan schreef het boek over de zaak waar de film op gebaseerd is.

De zaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde 'boekhouder' Ernest Louwes voor de moord, hij zat acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe - Michaƫl de J., een ander persoon - de moord zou hebben gepleegd.

"Regisseur Sander Burger was tijdens de voorbereidingen de archiefbeelden aan het terugkijken", vertelt Haan. "Als je allerlei sleutelmomenten naspeelt, gaan mensen zeggen: zo is het niet gebeurd, dat heb ik niet gezegd! Door De Hond alleen in archiefbeelden te tonen zien we woord voor woord wat hij zelf heeft gezegd."

Haan vond dat een knappe keuze van regisseur Sander Burger. "Op deze manier doen we zelf ook waar de film over gaat: het vervagen tussen realiteit en fictie. Tussen beeld en werkelijkheid." De Veroordeling, met in de hoofdrollen Fedja van Huet en Yorick van Wageningen, draait vanaf donderdag in de bioscopen.

Eerder dit jaar kwam ook de podcast De Deventer Mediazaak uit, over de bizarre mediadynamiek rond de geruchtmakende zaak.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren