logo songteksten.net

NPO gaat nog meer inzetten op online en streaming

De NPO gaat in het nieuwe televisieseizoen nog meer inzetten op de streamingdiensten NPO Start en NPO Plus en de onlineactiviteiten van de zender. Tijdens de coronacrisis wisten meer mensen de streamingsdiensten en onlinekanalen van de NPO te vinden. Dat wil de zender vasthouden, aldus manager NPO Start en NPO Plus Mezen Dannawi en manager online Marije Andela.

Op NPO Start kunnen televisiekijkers programma's kijken op een zelfgekozen moment, iets wat onder jongeren al langer populair is. "Maar tijdens corona wisten ook veel oudere mensen NPO Start te vinden", zegt Dannawi. "Mensen zaten tijdens de lockdown thuis en zochten daardoor meer informatie en vermaak. Het wordt steeds populairder." NPO Plus, de streamingdienst die meer programma's tegen betaling voor langere tijd aanbiedt, heeft ondertussen al meer dan 500.000 abonnees.

"Met het online-NPO-platform worden wekelijks zo’n 7,5 miljoen mensen bereikt", vertelt Andela. Daarvan is het overgrote gedeelte jong, onder de 49 jaar. Ook sociale media spelen een belangrijke rol, daar worden wekelijks nog eens miljoenen jongeren bereikt. "We willen de jongeren bereiken waar ze al zitten: online. Dat doen we met enerzijds extra onlinecontent rondom populaire tv-titels als Dreamschool, Vier handen op één buik en Wie is de mol?, anderzijds met webseries als Koeriers, Herres en Kofi’s Tori." Soms groeit een webserie uit tot een televisieserie, zoals de jongerenserie ANNE+, over het leven en de liefde van de lesbische Anne in Amsterdam. "Maar dat hoeft allang niet meer, we programmeren steeds vaker puur online."

Behoeften

In het nieuwe seizoen wordt dan ook meer rekening gehouden met de behoeften van de groeiende onlinegroep. Dat gebeurt bijvoorbeeld met apps, artikelen en audio die nog meer verdieping geven aan een programma op tv. Een goed voorbeeld daarvan is volgens Dannawi de vierdelige serie De kinderen van Ruinerwold. "Die stond voor vier afleveringen gepland op televisie, maar de kijker wilde meer. En dus kwamen we met een extra onlineaflevering. Online is meer ruimte voor dat soort extra's dan op televisie."

In het najaar komt er een soort gids op de website van de NPO, die duidelijker moet maken welke mogelijkheden de NPO nog meer biedt naast het 'gewone' televisiekijken. Daarmee wordt onder andere gedoeld op artikelen, onlineprogramma's en podcasts. "NPO.nl wordt de wegwijzer naar alle mooie content van de publieke omroep, voor alle Nederlanders", zegt Andela. "Het aanbod is zo veel groter dan veel mensen nu weten."

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren