logo songteksten.net

Bas Haan: film is omslagpunt in beeldvorming Deventer moordzaak

De film De Veroordeling is een omslagpunt in de beeldvorming rond de Deventer moordzaak. Dat stelde journalist Bas Haan, die het dossier al twintig jaar volgt, zondag in een gesprek op NPO Radio 1. Haan schreef in 2009 een boek over het onderzoek dat de basis vormde voor de verfilming die nu in de bioscopen draait.

De zaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde 'boekhouder' Ernest Louwes voor de moord, hij zat ruim acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe - Michaƫl de J., een ander persoon - de moord zou hebben gepleegd. Dit beeld bleef jarenlang hangen, zowel bij het publiek als bij journalisten.

"Tot twee weken geleden dacht de gemiddelde Nederlander over de Deventer moordzaak: het is nog steeds onduidelijk of de 'klusjesman' het gedaan heeft", aldus Baan. "Dat is wat Maurice gedaan heeft. Ik heb sinds 2005 die discussie moeten voeren, ondanks de veroordeling van de 'boekhouder' op basis van onweerlegbaar bewijs."

Gossiemijne

Maar door de enorme media-aandacht rond de film, is eindelijk het kantelpunt gekomen en worden de uitlatingen van Maurice de Hond niet meer serieus genomen. "Elke keer als Maurice een scheet liet, dan belde er weer een stagiair van een tv-programma: is er nieuw bewijs, komt hij nu vrij? Dan zei ik elke keer braaf: nee, er is geen nieuw bewijs, wat Maurice zegt is onzin en hij is al lang vrij."

Maar toen De Hond zich deze week weer meldde met nieuwe stappen richting de makers van een podcast over de Deventer moordzaak, waren de reacties anders geworden, stelt Haan: "Ik werd nu voor het eerst gebeld door redacteuren die zeiden: gossiemijne, we hebben het nu echt wel gehad met wat Maurice allemaal zegt en roept."

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren