Unmute Us optimistisch over kort geding tegen Staat
Unmute Us is optimistisch over het kort geding dat de protestorganisatie samen met Apenkooi Events, ID&T en MOJO aanspant tegen de Staat. De festivalorganisatoren zijn woest op het besluit van het demissionaire kabinet om evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen met maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toe te laten en de sluitingstijd van clubs op middernacht te houden.
Ze eisen dat alle evenementen vanaf 25 september zonder die maatregelen kunnen plaatsvinden. "We hebben een goede zaak te pakken en focussen ons op het gebrek van argumentatie rond de sluitingstijd en beperkte capaciteit", zegt Jasper Goossen, een van de Unmute Us-initiatiefnemers, tegen het ANP. Zowel de verplichte sluitingstijd als de beperking van de bezetting zijn volgens Goossen "uit de lucht gegrepen".
"Alle onderzoeken en testevenementen van Fieldlab zeggen dat we veilig evenementen kunnen organiseren, zonder eindtijd en op volle capaciteit." Maar volgens Goossen worden de adviezen vanuit de sector niet gezien of niet serieus genomen. "We hebben meermaals aangegeven dat een beperking van de capaciteit niet werkbaar is. Als je dan toch komt met zo'n maatregel, ben je in mijn ogen doelgericht bezig om onze branche kapot te maken."
Protestmarsen
Goossen verklaart het gedrag van het demissionaire kabinet met "angst voor een discopiek". Daarmee doelt hij op de hoge aantallen besmettingen nadat het nachtleven in juni kort open ging met de inzet van Testen voor toegang. "Dat de opening faalde is niet onze schuld geweest. Dus laat ons daar dan ook niet voor opdraaien."
Twee maanden geleden wilde de sector ook naar de rechter stappen aan om duidelijkheid te forceren over de rest van het festivalseizoen. Festivalorganisator ID&T spande toen ook een kort geding aan tegen de overheid, maar trok dat later weer in omdat de organisator "geen juridische grond" zag.
Afgelopen weekend organiseerde Unmute Us voor de tweede keer protestmarsen in verschillende steden tegen de beperkingen die de evenementenbranche opgelegd krijgt. Ruim 150.000 mensen gingen toen de straat op.
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden