logo songteksten.net

Racoon trots op eerste Nederlandstalige album

Voor het eerst in het 24-jarig bestaan van de band brengt Racoon met Spijt Is Iets Voor Later vrijdag een compleet Nederlandstalig album uit. De release komt een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was, dus de opluchting is groot, vertellen zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige in gesprek met het ANP.

"Heerlijk!", roept Van der Weide op de vraag hoe het voelt dat Spijt Is Iets Voor Later eindelijk uit is. "Het is een superfijn gevoel, want we hebben er lang op moeten wachten, want hij is al best een tijdje klaar. En we zijn er ontzettend trots op."

Voor Spijt Is Iets Voor Later maakte de band tien Nederlandstalige liedjes. Voor het eerst, want de zeven eerder uitgebrachte albums waren alle Engelstalig. Soms waren er al wel Nederlandse teksten, maar toen Racoon als huisband van het tv-programma De Wereld Draait Door in 2018 maandelijks een paar heel korte Nederlandstalige liedjes schreef, kreeg de band de smaak echt te pakken. "Ik ontdekte dat in het Nederlands schrijven mij heel makkelijk afgaat. Het is toch je moerstaal en daarom hoefde ik niet zo lang te kauwen op een couplet", zegt Van der Weide. "In de tijd dat ik één Engels couplet maak, heb ik er in het Nederlands al wel vier!"

Dat het moment om de Nederlandse liedjes uit te brengen er nu is, had te maken met privéomstandigheden, vertelt de 46-jarige zanger. "Toen mijn zusje overleed in 2016, kwam ik tot de ontdekking dat het allemaal wel heel snel gaat. De liedjes zijn ook allemaal odes aan mensen van wie ik hou en die wilde ik de wereld in hebben voordat bepaalde mensen het niet meer zouden kunnen horen. Van sommige liedjes had ik al een tijdje een couplet liggen en nu is het allemaal af. Dat is fantastisch en ik ben blij dat het allemaal gelukt is."

Nieuwe theatertour

Oorspronkelijk zou de plaat precies een jaar geleden uitkomen, maar dat werd door de coronapandemie uitgesteld. "Ik ben blij dat we dat gedaan hebben", zegt gitarist Huige. "Ik denk dat als we het toen wel hadden gedaan dat het als het ware in het niets was verdwenen. Je wil zo’n plaat ondersteunen met liveoptredens en een tour. Je wil dat het alle aandacht krijgt die het verdient."

En die aandacht krijgt het, want zaterdag start de nieuwe theatertour van de band en donderdag werd bekend dat de Zeeuwen op 2 april in Ahoy Rotterdam staan. Fans krijgen de nieuwe liedjes dan eindelijk live te horen, een moment waar Huige erg naar uitkijkt. "Wij hebben nooit liedjes gemaakt om te scoren, maar áls je dan een liedje hebt waar je vol van bent dan is er niets mooiers dan dat met mensen te delen.", zegt Huige, die het optreden voor een volle zaal erg gemist heeft de afgelopen tijd. "De energie van samen in een ruimte zijn en samen genieten van muziek zijn wel de mooiste dingen die er zijn."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren