logo songteksten.net

De Gooyer wilde niet sterven als vergeten man

(Novum) - De woensdag op 85-jarige leeftijd overleden komiek en acteur Rijk de Gooyer hoopte dat zijn laatste dagen er niet zouden uitzien als die van zijn oude kameraad Johnny Kraaijkamp sr. "Ik hoop niet dat het mij hetzelfde vergaat als hem en dat er nauwelijks meer over je wordt gepraat." Hij overleed ruim drie maanden later in zijn huis in Amsterdam.

Geboren werd De Gooyer in Utrecht in een gereformeerd gezin. Hij was de helft van een twee-eiige tweeling. Zijn vader was bakker en omdat zijn moeder vaak ziek was, werd De Gooyer grotendeels opgevoed door zijn oudere zussen. In 1944 vertrok hij naar het zuiden van Nederland, dat toen al was bevrijd. Hij ging als tolk werken bij de British Intelligence Service.

Na een paar jaren in Engelse dienst te hebben gewerkt, besloot De Gooyer in de voetsporen van zijn vader te treden. Maar na een halfjaar als banketbakker hield hij het alweer voor gezien.

De Gooyer ging aan de slag als verslaggever voor de NCRV. Daar werd hij ontdekt als acteertalent. Hij speelde in een aantal cabaretvoorstellingen van Wim Kan en leende zijn stem aan hoorspelen. In 1953 leerde hij de eerder dit jaar overleden Johnny Kraaijkamp sr. kennen. Met hem maakte hij later het programma Weekendshow voor de AVRO.

Johnny en Rijk vormden jarenlang een duo en trokken door het land met zelfgeschreven liedjes en sketches. Rijk vervulde daarbij de rol van aangever en Johnny die van clown. Ook kregen de twee eigen televisieshows, zowel in Nederland als in Duitsland. Omdat de interesses van de komieken steeds verder uit elkaar kwamen te liggen, kwam aan hun samenwerking halverwege de jaren zeventig een einde. Alleen voor speciale gelegenheden traden ze af en toe nog samen op.

Als acteur maakte De Gooyer zijn filmdebuut in 1955 met de film Willem Parel van Wim Sonneveld. Later volgden films als De Grens, Soldaat van Oranje en De Avonden. Van 1959 tot 1961 volgde De Gooyer een acteursopleiding in Berlijn. Naar eigen zeggen was hij in die tijd informant voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

De Gooyer won driemaal een Gouden Kalf. In 1995 gooide hij het beeldje voor de camera's uit het raam van de taxi van Maarten Spanjer, omdat de prijs volgens hem 'geen waarde meer had'. Hij had dat kalf gekregen voor zijn aandeel in Hoogste Tijd, van regisseur van Frans Weisz. Zijn laatste film, Happy End, maakte hij in 2009 ook met Weisz.

Naast zijn televisieserie De Brekers, die van 1985 tot 1988 werd opgenomen, was De Gooyer ook te zien in enkele reclamecampagnes op tv. Zo maakte hij spotjes voor het kaasmerk Paturain, met de kreten 'Goed gedaan, jochie' en 'Hier Rijk, in Frankrijk'.

Hij staat velen in het geheugen gegrift met zijn campagne voor verzekeraar Reaal, waarin hij elke spot eindigde met 'Foutje, bedankt!' Met Spanjer maakte hij een serie spotjes voor telecommunicatiebedrijf KPN, met Kraaijkamp verscheidene voor het kledingwarenhuis C&A.

Bij het overlijden van Kraaijkamp sr. in juli zei De Gooyer dat hij hoopte dat zijn laatste dagen er niet zouden uitzien als die van zijn oude kameraad. "Ik hoop niet dat het mij hetzelfde vergaat als hem en dat er nauwelijks meer over je wordt gepraat." De Gooyer was niet aanwezig bij de uitvaartdienst, omdat hij zich de ochtend van de crematie niet lekker voelde.

De Gooyer overleed in zijn huis in de binnenstad van Amsterdam aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren