Hanna en Thorn: ANNE+ is cadeautje voor de lhbti-community
Jong of oud, hetero of lhbti: de film van de populaire serie ANNE+ is voor iedereen. Toch heeft de fanbase van de serie een speciaal plekje in het hart van de makers, vertellen acteurs Hanna van Vliet (29) en Thorn de Vries (26). "Het is echt een cadeautje voor de lhbti-community", vertellen de twee aan het ANP. "We willen laten zien dat het niet alleen maar problematisch is om lhbti'er te zijn, maar vooral heel erg leuk."
De film, die na twee seizoenen van ANNE+ komt, gaat wederom over de lesbische Anne en haar zoektocht naar wat ze wil in het leven. "De ervaringen van Anne zijn heel herkenbaar, ook voor mensen die hetero zijn", vertelt Van Vliet, wanneer haar gevraagd wordt voor wie de film bedoeld is. "Ik denk dat de seksscènes die in de film zitten voor iedereen herkenbaar zijn, ongeacht gender of seksualiteit. En voor queer mensen is het denk ik extra leuk dat er een keer een toffe, kwetsbare, niet-hetero seksscène in een speelfilm te zien is. Dat is zeldzaam."
De term ‘queer’ is een parapluterm voor mensen binnen de lhbti-gemeenschap die zichzelf niet in een hokje willen plaatsen. Zo identificeert De Vries zich als non-binair: die voelt zich niet specifiek man of vrouw en gebruikt de aanspreekvormen die/diens. ANNE+ is de eerste Nederlandse bioscoopfilm met een non-binair personage. "Er is nog niet zo veel non-binaire representatie in de media, dus ik voel me wel enigszins verantwoordelijk hiervoor. Het is paradoxaal, want mensen zien mij altijd als die ene non-binaire acteur, dat is soms wel jammer. Ik ben veel meer dan dat", legt De Vries, die in de film de rol van Lou speelt, uit. "Maar aan de andere kant vereist het onderwerp nog wel wat aandacht, dus dat geef ik met liefde. Ik hoop dat andere non-binaire mensen zich nu kunnen herkennen in dit personage."
Vragen
De Vries kreeg door diens genderidentiteit regelmatig vervelende opmerkingen. "Ik krijg wel eens de vraag wat er tussen mijn benen hangt, dat gaat niemand wat aan", legt De Vries uit. "Maar ik denk dat ik de grootste klappen wel gehad heb. Ik merk al dat het een stuk beter gaat, omdat mensen er steeds meer over weten. Ik wist vijf jaar geleden zelf niet eens wat het betekent om non-binair te zijn." Des te meer hoopt De Vries daarom dat ook mensen buiten de queer community de film gaan kijken. "Bovendien is het gewoon een heel mooi en intiem verhaal met universele thema's."
Volgens Van Vliet geeft de film, die vanaf 14 oktober te zien is, ook antwoorden op vragen die mensen misschien nog hebben. In een scène trekt De Vries diens shirt uit, waarna diens bovenlichaam te zien is. De Vries heeft zogenoemde 'top surgery' gehad, wat betekent dat de borsten worden verwijderd. "Als je die scène ziet, snap je de intimiteit van liefdevolle queer-seks. Anne vindt Lous lichaam gewoon mooi en benoemt dat. Het is normaal om queer te zijn en ik hoop dat er in mijn leven nog een tijd komt dat de agressie jegens queer personen stopt en dat niemand meer let op geaardheid of genderidentiteit., maar dat we elkaar gewoon accepteren zoals we zijn", vertelt Van Vliet. "We zijn al een heel eind", sluit De Vries zich daarbij aan. "Maar we hebben nog een lange weg te gaan."
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden