Verhoeven had ophef over Maria-dildo Benedetta niet verwacht
Dat de seksscène met het Mariabeeldje zo veel ophef zou veroorzaken, had regisseur Paul Verhoeven (83) totaal niet verwacht. In zijn nieuwe film Benedetta, die vanaf donderdag in de bioscoop draait, wordt het voorwerp gebruikt als dildo. "Wij als makers vonden het vooral een erg komische scène", zegt de regisseur tegen het ANP.
Benedetta gaat over twee nonnen in de zeventiende eeuw, Benedetta en Bartolomea, die een seksuele relatie krijgen. In een bepaalde scène doet Bartolomea een dildo cadeau aan Benedetta, die ze zelf heeft gesneden uit een houten Mariabeeld. "We hebben tijdens het maken enorme lachbuien over die scène gehad", aldus Verhoeven. "Benedetta denkt eerst dat ze haar eigen Mariabeeld krijgt aangereikt, maar ziet later pas dat de onderkant opeens een dildo is. Het is erg komisch."
Mede om die scène, maar ook vanwege het 'promoten' van homoseksualiteit, werd de film in Rusland verboden. Iets waar Verhoeven niets van begrijpt. "Soms zie ik dat gebeuren en dan denk ik: waar zijn ze in godsnaam allemaal mee bezig daar?". Ook in Amerika zorgde de scène voor tumult. Een aantal christenen ging rond de première de straat op om te demonstreren. "Dat was, hoe jammer ook, wel mooi meegenomen, want de distributeur heeft dat allemaal gefilmd en gebruikt als promotie", zegt Verhoeven. "Niemand van ons had ooit gedacht dat de ophef rondom deze film zo groot zou worden."
Basic Instinct
Dat idee had Verhoeven ook, omdat hij het onderwerp naar eigen zeggen "totaal niet sensatiebelust of blasfemisch" heeft aangepakt. "Hetzelfde is gebeurd bij Basic Instinct wanneer Sharon Stone haar benen spreidt. Ook daar dachten we niet dat we ook maar iets bijzonders deden. Ik was verbaasd dat de editor dat shot, met de benen, had gebruikt", blikt Verhoeven terug op het montageproces van Basic Instinct in 1991. Uiteindelijk zijn, ondanks de ophef, de reacties op Benedetta vooral positief, zo vertelt Verhoeven. "Ik vond het erg leuk hoe het publiek tijdens het filmfestival in Cannes reageerde. Eerst een beetje voorzichtig, iedereen keek rond en vroeg zich af: 'mogen we hier om lachen, is het komisch of juist tragisch?'. Dat mensen aan het denken worden gezet vind ik leuk. Uiteindelijk zat de hele zaal te lachen."
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden