logo songteksten.net

Koch en Romeyn naar rechter om inzage Jiskefet-boek

Herman Koch en Michiel Romeyn spannen donderdag een kort geding aan tegen de uitgeverij van een nog te verschijnen Jiskefet-encyclopedie. De makers van de vroegere tv-serie eisen inzage in het boek om te zien of hun eigendoms- en portretrechten ermee worden geschonden.

De Jiskefet Encyclopedie wordt het ‘vuistdikke naslagwerk’ over het beroemde VPRO-programma genoemd en zou begin november moeten verschijnen bij uitgeverij Noblesse uit Nieuw-Vennep. Het boek is geschreven door journalist Rutger Vahl en auteur Richard Groothuizen. Jiskefet-makers Koch en Romeyn blijken niet betrokken bij de totstandkoming van het naslagwerk. Hun advocaat Onno Hennis laat desgevraagd aan het ANP weten dat de heren bij toeval achter het bestaan van de encyclopedie kwamen, maar nul op het rekest kregen toen zij de uitgeverij om inzage vooraf vroegen. Via de rechter eisen Koch en Romeyn nu toch inzage in het boek. Op basis van de uitspraak van de rechter bepaalt het Jiskefet-duo welke stappen er verder worden ondernomen.

Uitgeverij Noblesse laat weten geen uitspraken te willen doen over zowel de encyclopedie als het kort geding.

Koot & Bie

Het programma Jiskefet was een humoristische serie met absurdistische sketches die tussen 1990 en 2005 te zien was bij de VPRO. Samen met Kees Prins speelden Koch en Romeyn hierin allerlei typetjes zoals De Lullo’s, Debiteuren Crediteuren en Oboema.

Opvallend is dat uitgeverij Noblesse eerder ook al met een soortgelijk naslagwerk over het komische duo Koot & Bie op de markt kwam. Schrijver Richard Groothuizen, die nu ook aan het Jiskefet-boek meewerkt, liet aan het AD weten dat Kees van Kooten en Wim de Bie zo'n boek niet zagen zitten en ook geen toestemming hadden gegeven voor het boek. In die zaak zijn toen verder geen rechterlijke stappen gezet.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren