Theater Tuschinski krijgt op 100e verjaardag predicaat koninklijk
Bioscoop Tuschinski in Amsterdam draagt voortaan het predicaat ‘Koninklijk’. De bioscoop vierde donderdagavond zijn honderdste verjaardag. Burgemeester Femke Halsema en commissaris van de Koning Arthur van Dijk maakten op het feest bekend dat koning Willem-Alexander de bioscoop de speciale koninklijke status heeft verleend.
De officiële naam van het majestueuze pand luidt vanaf donderdagavond Koninklijk Theater Tuschinski. "De stad kreeg 100 jaar geleden een van de mooiste cadeaus ooit, van de Rotterdammer Abraham Tuschinski", aldus Halsema. "Hij had de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten om ‘een droomfabriek te creëren’. Het bleef niet bij woorden. Generaties van Amsterdammers komen naar Theater Tuschinski om kennis te maken met de magie van film. maar velen zijn al betoverd voordat zij hun plaats hebben ingenomen."
Directeur Jacques Hoendervangers van bioscoopketen Pathé, die het pand al een kwart eeuw beheert, zegt enorm trots te zijn op de koninklijke status van zijn bioscoop. "De toekenning van het predicaat ervaren wij als een fantastische bekroning op het werk van oprichter Abraham Tuschinski en op de decennialange inzet van alle medewerkers om het gedachtegoed van Tuschinski te waarborgen", stelde hij.
Winston Gerschtanowitz
Bij de toekenning waren drie nazaten aanwezig van Hermann Gerschtanowitz, een van drie oprichters van het theater: zijn kleinzoons Max en Ronnie en zijn achterkleinzoon Winston. Zowel Gerschtanowitz als zijn medeoprichters Tuschinski en Herman Ehrlich werden in de oorlog naar Duitsland gedeporteerd en kwamen niet meer terug.
Bioscoopketen Pathé vierde de bijzondere mijlpaal de afgelopen maand al met diverse speciale events, zoals eenmalige vertoningen van oude klassiekers als Turks Fruit en Soldaat van Oranje, die decennia terug hun wereldpremière beleefden in dit theater. Ook verscheen er een boek vol interviews met mensen die een speciale connectie met Theater Tuschinski hebben.
Het gebouw in het centrum van de hoofdstad geldt als architectonisch hoogstandje, met zijn unieke combinatie van Amsterdamse School, jugendstil en art deco. De afgelopen jaren zijn alle zalen zo veel mogelijk teruggebracht in de originele stijl. Eerder dit jaar werd Tuschinski nog uitgeroepen door het gezaghebbende Britse Time Out Magazine tot de allermooiste bioscoop ter wereld.
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden