logo songteksten.net

Dancemuseum Our House biedt festivalbeleving

Een bezoek aan het nieuwe dancemuseum Our House in Amsterdam, dat donderdag opent, begint en eindigt op de dansvloer. Dit geeft de bezoekers een festivalbeleving, zegt curator Arne van Terphoven, die de tijd na vier decennia elektronische muziek rijp vindt voor een museum. "Het is zo'n rijke cultuur."

Het bezoek begint met een tien minuten durende show die volgens hem de beste elementen van een festivalshow laat zien, van licht tot geluid. En na een uur ronddwalen komt iedereen terug op de dansvloer voor de Culture Ride, een audiovisuele 4D-ervaring die de bezoeker meeneemt in de elektronische muziek en technologie vanaf het begin tot nu.

In de tussentijd kunnen de bezoekers aan de hand van diverse installaties en exposities van alles te weten komen over de geschiedenis, cultuur en subculturen van elektronische muziek. Zo is er een virtuele masterclass over de historie van de house door dj's Armin van Buuren, Carl Cox, Charlotte de Witte, Diplo en Kevin Saunderson. Ook kunnen bezoekers zich uitleven op de grootste sequencer ter wereld, de eerste drumcomputers uittesten of op een dj-set stap voor stap een plaat mixen. In vitrines zijn het masker van Deadmau5, de eerste drumcomputer van Armin van Buuren en de helm van Daft Punk er te vinden.

Gabbertijd

Aanvankelijk klinkt het niet zo logisch, een dancemuseum, zegt de curator. "Het is een progressieve scene. Terugkijken zijn ze niet echt gewend." Maar veertig jaar nadat de eerste houseklanken te horen waren in Chicago, vindt Van Terphoven het gerechtvaardigd terug te kijken "en te zien op wiens schouders de reuzen van nu staan".

Our House is het eerste museum ter wereld voor elektronische muziek. En dat hoort volgens de curator in Amsterdam. "Tegelijkertijd is het volslagen bizar dat zo'n klein calvinistisch landje aan de Noordzee zo'n invloed heeft op de wereldwijde partyscene." Hoe dat valt te verklaren? "We waren er heel vroeg bij", zegt de curator. ID&T was volgens hem een grote kracht, maar ook de gabbertijd, Awakenings, Thunderdome en Q-dance, Amsterdam Dance Event en dj's als Tiƫsto, Armin van Buuren en Ferry Corsten spelen een belangrijke rol in het succes.

Nadat de opening een aantal keer was uitgesteld, kunnen bezoekers vanaf donderdag terecht in Our House. Het museum zit in het pand van de voormalige legendarische club iT. De bezoekers komen door dezelfde deuren naar binnen als de iT-gangers destijds, zegt Van Terphoven. Club AIR, die sinds 2010 in het gebouw aan de Amstelstraat zit, maakt deel uit van Our House. "Nu is het overdag een museum en kan alles binnen een uur worden opgehesen en weggeklapt zodat het nachtleven kan beginnen."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren