logo songteksten.net

Nieuw album markeert start nieuw ABBA-tijdperk

Na bijna veertig jaar wachten brengt ABBA vrijdag voor het eerst weer een studioalbum uit. Met de plaat Voyage luidt de Zweedse band een nieuw tijdperk in, dat volgend jaar mei zijn hoogtepunt beleeft als in Londen de hologramconcerten voor het eerst te zien zijn.

Voyage is het eerste album van ABBA sinds The Visitors dat in november 1981 uitkwam. Niet lang daarna gingen Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus en Benny Andersson uit elkaar. Van een reünie kwam het nooit meer ondanks de blijvende populariteit van de groep, die in 1974 het Eurovisie Songfestival won met Waterloo.

In de zomer van 2016 stonden de vier leden eindelijk weer samen op één podium tijdens een privéfeestje in Stockholm. Dat leidde uiteindelijk tot een echte reünie, die in april 2018 werd aangekondigd. "We voelden alle vier dat het, na 35 jaar, wel weer eens leuk zou zijn om de studio in te duiken. Dus dat hebben we gedaan", zo liet de band destijds weten. "Het was alsof de tijd stil had gestaan en we alleen een korte vakantie hadden genomen sinds de laatste keer dat we in de studio waren. Een geweldige ervaring!"

Ouderwets

De terugkeer van ABBA, met in eerste instantie slechts twee nieuwe liedjes, zou dat zelfde jaar nog realiteit worden met een speciale tv-uitzending van NBC en BBC, maar omdat er problemen waren met de hologrammen werd de comeback meerdere keren uitgesteld. Bijna 3,5 jaar later, afgelopen september, verschenen I Still Have Faith In You en Don't Shut Me Down eindelijk. ABBA kondigde toen direct aan dat er in november een compleet album zou volgen.

De eerste liedjes klonken alsof de tijd had stilgestaan. Björn Ulvaeus zag geen reden om iets moderns te maken. "Waarom zouden we? We moeten niet opeens proberen om te klinken als iemand als Drake. What the fuck, nooit", zei hij daar afgelopen week over in een interview met de Volkskrant. "We hebben precies gedaan wat we wilden doen en als dat ouderwets klinkt, dan is dat maar zo. Bovendien, ouderwets is zo’n negatieve term, alsof oude muziek niet goed zou kunnen zijn. Neem Beethoven, is hij ouderwets? Goede muziek is voor altijd, het blijft bij ons."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren