logo songteksten.net

Poppodia en popfestivals: uitgelekt OMT-advies is symboolpolitiek

De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) heeft met verbijstering gereageerd op het uitgelekte OMT-advies waarin het kabinet om een nieuwe lockdown wordt gevraagd. Directeur Berend Schans meent dat het OMT met dit advies de pijlen op het verkeerde doel richt.

De VNPF stelt dat uit het uitgelekte OMT-advies niet blijkt dat er is gekeken naar waar de meeste besmettingen plaatsvinden. "Uit cijfers blijkt dat besmettingen vooral in familiaire kring en in horeca plaatsvinden. Niet in poppodia of bij evenementen", zegt Schans in een reactie. "Het staat als een paal boven water dat de toename in besmettingen niet wordt veroorzaakt door bij de VNPF aangesloten organisaties. De concerten en evenementen worden professioneel georganiseerd en het coronatoegangsbewijs wordt overal strikt gecontroleerd." Schans spreekt daarom van "symboolpolitiek".

Een ander probleem dat zich bij een nieuwe lockdown kan gaan voordoen is dat de waarde van een toegangskaart afneemt. "Door concerten steeds maar weer uit te stellen wordt het kopen van een kaartje onderhand een valse belofte", zegt Schans. De VNPF merkt ook dat het verschuiven van concerten er steeds vaker toe leidt dat mensen niet op komen dagen. "In een sector waar de ticketopbrengst over het algemeen naar de artiest gaat en de overige publieksinkomsten (o.a. horeca) voor de organisator zijn, is dat zeer bedreigend."

Gerichte en intelligente maatregelen

Nieuwe maatregelen om besmettingen tegen te gaan moeten doeltreffend en passend zijn, vindt de VNPF. De vereniging pleit daarom voor "gerichte, intelligente maatregelen in specifieke regio’s en bij doelgroepen waar aantoonbaar veel besmettingen zijn."

Een goed ingevoerde bron liet donderdag weten dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert om een korte lockdown in te voeren om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan. De NOS meldde eerder dat het zou gaan om een lockdown van zo'n twee weken. Bioscopen en theaters zouden in deze periode dicht moeten.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren