logo songteksten.net

Concertzalen in planningsproblemen door nieuwe maatregelen

Concertzalen moeten hun hele agenda omgooien na het aankondigen van de nieuwe coronamaatregelen. Vrijdagavond maakte demissionair premier Mark Rutte bekend dat culturele instellingen maximaal 1250 mensen mogen ontvangen, die allemaal een QR-code en een zitplaats moeten hebben.

Het neerzetten van stoeltjes in een concertzaal vermindert de capaciteit flink. Waar in de grote zaal van Paradiso ruim 1500 mensen kunnen staan, zijn dat er met stoelen zo'n 600. "Een grote teleurstelling. Alles moet omgegooid worden", laat een woordvoerder van de zaal weten aan het ANP. Vrijwel alle concerten in de grote zaal worden geannuleerd of verplaatst, zo ook het concert van Guus Meeuwis op 14 november. Het is simpelweg niet rendabel of artiesten zien het niet zitten om voor een zittend publiek te spelen.

Ook bij het Utrechtse TivoliVredenburg moet de planning flink op de schop. De Grote Zaal heeft al stoelen, maar de zaal Ronda - waar de meeste popconcerten zijn - heeft die niet. Daarom worden de concerten van onder anderen Frank Boeijen en Duncan Laurence naar die zaal - met enkel zitplaatsen - verplaatst. Toch is dat niet altijd mogelijk, laat een woordvoerster weten. Vaak is de Grote Zaal al geboekt voor andere concerten. Het is dan ook een flink "uitzoekwerk" en de maatregelen vereisen behoorlijk wat overleg met de geboekte artiesten, aldus de zegsvrouw.

Hoop

Voor de nieuwe concertzaal Amare in Den Haag betekenen de maatregelen dat het Open Festival geen doorgang kan vinden, laat een woordvoerder weten. Het publiek loopt daarbij door het gebouw om verschillende installaties en optredens te zien. Ook is de horeca een groot onderdeel van het evenement. Die mag na 20.00 uur niet meer open zijn. De organisatie probeert het evenement te verplaatsen.

Toch proberen concertzalen met nieuwe ideeën het publiek tegemoet te komen. Zo begon het festival Le Guess Who in TivoliVredenburg dit weekend eerder, zodat het om 18.00 uur, wanneer de nieuwe maatregelen ingaan, afgelopen is. Dat geldt ook voor het concert van de Amsterdamse punkrockband Hang Youth in Paradiso, dat om 17.00 uur begint, aldus de woordvoerder van de zaal. "Nog een mooi laatste feestje dan."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren