Boekverkopersbond wil dat boekhandels essentiële winkels worden
De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) wil dat het kabinet boekhandels tot essentiële winkels verklaart. Op die manier hoopt de belangenbehartiger van boekhandelaren bij een nieuwe lockdown een sluiting te voorkomen.
In veel Europese landen gelden de boekhandels wél als essentiële winkels. Landen als Duitsland, Italië, Belie, Spanje, Portugal en Frankrijk hebben dat volgens KBb-directeur Anne Schroën al aan het begin van de coronapandemie in 2020 bijgesteld. "Politici daar vinden het belangrijk dat mensen blijven lezen", zegt Schroën. Een mooi voorbeeld vindt ze hoe de deelstaat Berlijn dit heeft aangepaktt. "Daar zeiden ze na de persconferentie waarin Merkel aankondigde miljarden opzij te zetten voor de cultuursector, wat er ook gebeurt: boekhandels blijven open, want boeken zijn de voeding voor de geest."
Wat er gebeurt als boekhandels wel hun deuren moeten sluiten, merkten de winkels vorig jaar. Toen moesten zij net als alle andere niet-essentiële winkels half december dicht. "De gemiddelde boekhandel draait in december 25 procent van de jaaromzet. Dan de deuren moeten sluiten is rampzalig, want winkels blijven dan zitten met enorme voorraden." Met het rondbrengen van bestellingen wordt veel minder omgezet dan wanneer mensen de boeken in de winkels kunnen kopen, zegt Schroën. "Een dag fietsen levert dezelfde omzet als een half uur verkopen aan de kassa."
Mocht het na de persconferentie van aanstaande vrijdag toch uitdraaien op een sluiting dan heeft het in het vooruitzicht stellen van een steunpakket, zoals dat in de vorige sluiting ook beschikbaar was gesteld, niet hetzelfde resultaat als een open winkel. "Na boekhandels worden ook schrijvers en uitgevers getroffen door een lockdown. Het is een kwetsbare sector, want je raakt met sluiting een hele keten. We blijven liever gewoon open."
Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden