logo songteksten.net

Deense journalistenbond raadt af om naar WK in Qatar te gaan

De Deense vakbond voor journalisten raadt verslaggevers af om naar Qatar te reizen in aanloop naar het WK voetbal. De Dansk Journalistforbund doet deze oproep donderdag, nadat twee Noorse journalisten zonder duidelijke reden in de Golfstaat werden aangehouden en meer dan een etmaal werden vastgezet.

De Deense journalistenbond is bang dat te kritische journalisten hard worden aangepakt in Qatar, dat niet bekendstaat om zijn grote persvrijheid. Een woordvoerder waarschuwt journalisten dat zij in de gevangenis kunnen belanden of zelfs kunnen verdwijnen.

De Noorse journalisten werden opgepakt omdat zij een gesprek wilden voeren met een ex-medewerker van het WK die kritiek durfde te uiten op de organisatie. Ook de man zelf is gearresteerd.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten NVJ gaat nog niet zo ver als de Deense collega's, maar waarschuwt Nederlandse journalisten die naar het WK afreizen wel dat zij zich moeten realiseren dat "dit land persvrijheid niet hoog in het vaandel heeft staan". De NVJ denkt erover om, samen met de Nederlandse Sport Pers, een advies op te stellen voor Nederlanders die naar Qatar afreizen om het toernooi te verslaan.

Dat de Golfstaat het WK mag organiseren is al langer omstreden. Het ligt onder meer gevoelig dat arbeidsmigranten uit Zuidoost-Aziƫ er onder slechte omstandigheden moesten werken aan de futuristische stadions.

Laatst gewijzigd op: 10 maanden geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren