logo songteksten.net

Jesse Klaver vreesde voor leven tijdens protesten in Ethiopië

Jesse Klaver heeft voor zijn leven gevreesd toen hij in 2019 met Bram van Ojik op werkbezoek was in Ethiopië. In de podcast Dit komt nooit meer goed van Malou Holshuijsen en Roos Schlikker vertelt de GroenLinks-leider voor het eerst uitgebreid over het incident waarbij het tweetal vastzat in een hotel dat werd belegerd door demonstranten.

"Ik was doodsbang", aldus de partijleider van GroenLinks in de podcast, die donderdagmiddag is gepubliceerd. De politici hadden gesprekken over ondernemen en duurzaamheid in het Afrikaanse land omdat er veel Nederlandse bloementelers zaken doen in die regio. Klaver was toen hij de reis maakte net voor de derde keer vader geworden.

"Er was onrust, daarom werd ons geadviseerd dat we terug moesten naar het hotel", vertelt Klaver. "We zagen rookpluimen, we hoorden gewoel. De poort was dicht, en daar zaten we." De twee parlementariërs zaten vervolgens 36 uur opgesloten in het hotel terwijl de onrust in het gebied Oromia waar ze zaten groter werd. "Duizenden mensen marcheerden met stokken door de straten. Ze kwamen ook naar ons hotel toe en wilden naar binnen. Dat was doodeng."

Kop inhakken

In eerste instantie wist het hotelmanagement de demonstranten, die boos waren over de verkiezingswinst van Abiy Ahmed, buiten de deur te houden. De sfeer werd grimmiger toen de demonstranten door de poort braken, vertelt Klaver. "Honderden mensen met stokken komen het hotel binnen. Wij hebben het op een rennen gezet, naar een stel huisjes op het terrein. Ik dacht: shit, ik weet niet of we hier levend vandaan komen. Ik had wel tegen mijn vrouw gezegd: het gaat niet lekker hier. Maar het moment kwam dat ik overwoog om mijn kinderen nog even te spreken en mijn vrouw te zeggen dat ik van haar houd."

Op dat moment besloot Klaver dat hij niet van plan was in Ethiopië te gaan sterven. "Toen dacht ik: ik wil me er niet bij neerleggen. Ik ga er alles aan doen om hier levend uit te komen." De politicus belde zelfs met Mark Rutte. "Ik ben nog nooit zo in paniek geweest en zei: ik weet niet hoe jullie het doen, maar we moeten hier weg. We dachten echt: ze komen ieder moment onze koppen inhakken."

Uiteindelijk werden de parlementariërs gered door een team met jonge soldaten van het ministerie van Defensie van Ethiopië. Na een barre nachtelijke autotocht konden Klaver en Van Ojik mee op een vlucht naar Nederland. De politici deden niet eerder hun verhaal omdat zij niet wilden dat hun verhaal de positie van Nederlandse ondernemers in de regio negatief zou beïnvloeden.

Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren