Linda de Mol ziet nut kritische vragen in eigen programma niet
Linda de Mol is niet van plan haar interviewstrategie aan te passen voor het nieuwe seizoen van Linda’s Wintermaand op SBS6. Ondanks de kritiek die ze kreeg op de special met Marco Borsato, waarin ze niet kritisch genoeg zou zijn geweest, gaat ze vooral voor een "leuk en goed gesprek" met haar gasten.
"Ik pak mensen niet aan, daar is het programma helemaal niet naar en daar zie ik het nut ook niet van in", zegt De Mol in gesprek met het ANP. "Ik ben ook niet uit op scoops. Het gaat mij erom de mens achter de politicus of de cabaretier te laten zien: uit wat voor gezin komt iemand, wat zijn zijn of haar drijfveren. Dat vind ik interessant en wil ik laten zien."
In maart maakte De Mol een eenmalige special waarin Marco Borsato voor het eerst praatte over zijn stukgelopen huwelijk. Op dat interview kwam kritiek, Linda zou niet genoeg kritische vragen hebben gesteld. Zulke opmerkingen doen haar niet veel. "Niet meer", zegt ze eerlijk. "Ik zeg namelijk ook niet dat ik een journalistiek programma maak. Ik nodig gasten uit voor een goed gesprek en laat iemand zijn of haar verhaal doen. Je hebt geen kritische vragen nodig voor een goed gesprek", vindt ze. "Als mensen dan achteraf zeggen dat een gast niet het achterste van de tong heeft laten zien, dan is dat aan hen."
Terugblik op memorabel jaar
Zondag start de tweede reeks van Linda’s Wintermaand, een afgeleide van het programma Linda's Zomerweek dat De Mol eerder zes seizoenen lang voor RTL 4 maakte. In haar winterse chalet ontvang De Mol in de eerste aflevering André van Duin en Nikkie de Jager. In de volgende uitzendingen komen ook Guus Meeuwis, Jelka van Houten, Peter Pannekoek, Anita Witzier, André Rieu en Britt Dekker langs, allemaal gasten die Linda zelf heeft geselecteerd.
"Met de redactie zitten we in een app-groep en het hele jaar door appen we naar elkaar. Dan zeggen we: ‘Die is leuk, moeten we die niet eens uitnodigen?’", zegt Linda daarover. Per aflevering kijkt ze met twee gasten terug op een voor hen memorabel jaar. "Dat kan positief zijn, zoals bij Guus Meeuwis die dit jaar The Streamers opzette. Maar voor André Rieu was het bijvoorbeeld juist een heel pittig jaar. Door corona was zijn agenda vrijwel leeg, net als bij de hele sector."
Ontspannen sfeer
De coronapandemie is voor Linda overigens een onderwerp dat ze in het programma zoveel mogelijk links wil laten liggen. "Corona zal heus binnen de gesprekken voorbijkomen maar we zijn er ook wel een beetje klaar mee. Ik wil het juist ergens anders over hebben", benadrukt de presentatrice, die heel erg uitkijkt naar haar eerste twee gasten.
"Het is een heel interessante combinatie. Nikkie is het boegbeeld van de transgendergemeenschap geworden, terwijl André is opgegroeid in een tijd waarin homoseksualiteit niet zo geaccepteerd was", legt ze uit. Maar niet alleen de verschillen tussen hun beide levens wil ze bespreken. Ze hebben ook allebei te maken gehad met een groot verlies.
"Zulke overeenkomsten leveren soms veel op in een gesprek", herinnert De Mol zich nog van een eerdere aflevering met Sigrid Kaag en Matthijs van Nieuwkerk, die elkaar vonden in de verschillende angsten waar ze mee kampen. "En verder moeten we het in het programma hebben van de ontspannen sfeer", zegt Linda, die hoopt dat haar gasten zich op hun gemak voelen. "Daar werkt het decor met een open haard en de weggewerkte camera's wel aan mee. Het voelt alsof je bij iemand thuis bent. En daardoor zeggen gasten uit zichzelf soms meer dan elders."
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden