logo songteksten.net

Cornald Maas overrompeld door songfestivallied S10

De Nederlandse selectiecommissie voor het Eurovisie Songfestival heeft een intensieve periode achter de rug met veel gesprekken en luistersessies. Uiteindelijk bleek het nummer van S10 duidelijk de beste keuze voor Turijn 2022. "We waren overrompeld", zegt songfestivalcommentator Cornald Maas, die onderdeel uitmaakt van de commissie, tegen het ANP.

Volgens Maas is S10 iemand "van wie de stem onder je huid gaat zitten vanaf de allereerste tel". "Je wordt meteen meegenomen in het verhaal dat ze vertelt. Zowel tekstueel als met de compositie. Het is echt een heel sterke song die we hebben gekozen."

S10 is "zeer gemotiveerd", gaat Maas verder. "Het is haar eigen idee geweest om aan het songfestival mee te doen, zo heeft ze dat aan haar eigen label en management kenbaar gemaakt. Het is voor haar heel tof dat het gelukt is. S10 is ook een zangeres die de hele wereld nog voor zich heeft en iemand die risico durft te nemen, daar houd ik heel erg van. Dat zit allemaal in deze inzending."

Nederlandstalig

Dat er met S10 ook na elf jaar weer een Nederlandstalige inzending komt, maakt volgens Maas niet uit qua kansen op een topnotering op het festival. "De Nederlandse taal is de taal waarin ze zich het meest vrij voelt, zich het meest gemakkelijk en authentiek kan uiten. Daar hebben we het natuurlijk ook over gehad in de commissie. Scoort dat wel? Maar ook hier dachten we: de compositie in combinatie met de song is zo goed dat je het verhaal ook heel erg voelt als je de tekst niet begrijpt."

Maas verwijst daarbij naar de uitslag van afgelopen jaar waarin de top vijf bestond uit vier liedjes uit een andere taal dan het Engels. Italië won met een Italiaans liedje, op twee en drie eindigde een Franstalige song en op vijf belandde een Oekraïens nummer. "En recent hebben er ook inzendingen gewonnen die in het Portugees en in het Oekraïens werden gezongen. Het hoeft dus geen belemmering te zijn, als je het maar voelt."

Voor S10 betekende de winst van Italië in Rotterdam een extra motivatie om mee te doen. Zeker nadat Måneskin vervolgens de hele wereld veroverde. Ook de winnaar van 2019, Duncan Laurence, scoorde een wereldhit met Arcade. "Dat zijn artiesten die aanspreken bij de jonge televotende stemmer", aldus Maas. "Als je met eigen muziek trouw aan jezelf blijft, kan je echt een heel eind komen en dat is echt anders dan een tijdje geleden toen alleen de typische Eurovision-songs wonnen. Die tijd is voorbij."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren