logo songteksten.net

Advocaat: goede zet van Borsato om OM te vragen voor onderzoek

Volgens media-advocaat Radboud Ribbert, van advocatenkantoor Greenberg Traurig in Amsterdam, is het "een goede zet" van Marco Borsato om via zijn advocaten het Openbaar Ministerie te vragen een onderzoek in te stellen naar de oorsprong van de insinuaties. Dat verzoek aan het OM werd donderdag meegedeeld door het advocatenkantoor van Borsato.

Knoops' Advocaten bracht een verklaring naar buiten waarin staat dat het kantoor justitie hiervoor heeft benaderd. Daarmee reageerde Borsato voor het eerst op de geruchten van mogelijk grensoverschrijdend gedrag.

"Mocht het onderzoek plaatsvinden en zou worden achterhaald wie de roddel in het verkeer heeft gebracht, dan kan Borsato actie ondernemen tegen deze persoon", zegt Ribbert, die niet bij de zaak betrokken is. Borsato kan ervoor kiezen om zowel strafrechtelijke als civiele stappen te ondernemen.

Sanctie

"Zoekt hij het op via de strafrechter vanwege smaad en laster, dan legt de rechter diegene die de roddel in het verkeer heeft gebracht een sanctie op, een gevangenisstraf of een boete." Maar ook kan hij zich richten op de civiele kant, waarbij een rechter degene die het verhaal in de wereld heeft gebracht kan veroordelen het bericht te rectificeren en een schadevergoeding te betalen. "Die rechter maakt een afweging tussen de goede naam van iemand en de vrijheid van meningsuiting."

De pers heeft het recht om nieuwsberichten te verspreiden, legt Ribbert uit, dat is belangrijk in een democratische samenleving. "Maar er zit een grens aan, bijvoorbeeld wanneer je een persoon ten onrechte beschuldigt."

Reputatie

Een voordeel van een civiele procedure is dat de rechter ook in kort geding een oordeel kan geven. "Begin je een gewone procedure, dan duurt dat al snel een jaar. Dat is natuurlijk schadelijk voor de reputatie van Borsato. In een kort geding heb je binnen een paar weken al een voorlopige uitspraak. Die kan verstrekkend zijn."

Zo kan deze rechter bepalen dat de roddel gerectificeerd moet worden en er een voorschot op een schadevergoeding moet worden betaald. Het lastige is wel, zegt hij, dat "het kwaad al is geschied; de schade is al toegebracht". Want de roddels zijn al verspreid. Eigenlijk staat Borsato al met 1-0 achter, zegt hij.

Het verzoek moet nog door het OM worden beoordeeld, heeft een woordvoerster aan het ANP laten weten, omdat dit verzoek donderdagavond pas is binnengekomen.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren