logo songteksten.net

Kansen half-Nederlandse Quo Vadis, Aida? bij Europese filmprijzen

Verschillende Nederlandse filmmakers maken dit jaar kans op een European Film Award tijdens de uitreiking zaterdagavond in Berlijn. Het Bosnisch-Nederlandse oorlogsdrama Quo Vadis, Aida? is een van de grote kanshebbers. De film is vier keer genomineerd, in de categorieën beste film, beste regisseur, beste actrice en beste scenarioschrijver.

Quo Vadis, Aida? vertelt over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. Nederlandse acteurs als Raymond Thiry, Juda Goslinga en Reinout Bussemaker spelen belangrijke bijrollen. De film was dit jaar ook genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse productie.

De oorlogsfilm is niet de enige kans op Nederlands succes. Op de 34e editie van de European Film Awards is In Flow of Words van de Nederlandse regisseur Eliane Esther Bots genomineerd in de categorie beste korte film. In diezelfde categorie is ook de Nederlandse coproductie Easter Eggs een kanshebber. Ook de coproducties Babi Yar. Context (beste documentaire) en Where is Anne Frank? (beste animatiefilm) dingen mee naar een European Film Award. Pleasure maakt kans op de Discovery Award, de prijs voor de beste debuutfilm.

De European Film Awards bestaan sinds 1988. Voor de uitreiking van de prestigieuze Europese filmprijzen is dit jaar vanwege de coronapandemie gekozen voor een hybride vorm, waarbij winnaars en genomineerden op afstand live online gaan. De vorige editie van de European Film Awards was volledig digitaal. De uitreiking is zaterdag vanaf 19.00 uur te volgen via een livestream.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren