logo songteksten.net

Half-Nederlandse Quo Vadis, Aida? beste Europese film van 2021

Het Bosnisch-Nederlandse oorlogsdrama Quo Vadis, Aida? is verkozen tot beste Europese film van 2021. Dat werd bekendgemaakt tijdens de 34e uitreiking van de European Film Awards zaterdagavond in Berlijn.

De oorlogsfilm wist in totaal drie van de vier nominaties te verzilveren. Jasna Đuričić werd uitgeroepen tot beste Europese actrice en Jasmila Žbanić sleepte de prijs voor beste Europese regisseur in de wacht. Quo Vadis, Aida? was ook nog genomineerd in de categorie beste scenarioschrijver. Die prijs ging naar Florian Zeller en Christopher Hampton voor de film The Father.

Quo Vadis, Aida? vertelt over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. Nederlandse acteurs als Raymond Thiry, Juda Goslinga en Reinout Bussemaker spelen belangrijke bijrollen. Met vier nominaties was de film een van de grote kanshebbers bij de prestigieuze Europese filmprijzen.

Inspiratiebron

Žbanić zei na het ontvangen van de award voor beste film dat ze hoopt dat Quo Vadis, Aida? een inspiratiebron voor nieuwe vrouwelijke filmmakers zal zijn. "Wij als filmmakers hebben de verantwoordelijkheid om ons publiek de waarheid te laten zien. Het kan moeilijk zijn en niet winstgevend. Maar dit is onze plicht. Heel erg bedankt", zei de regisseur.

In Berlijn dongen meer Nederlandse producties mee naar een award, waaronder In Flow of Words en de coproducties Easter Eggs en Where is Anne Frank? Deze films wisten geen prijs in de wacht te slepen.

De European Film Awards bestaan sinds 1988. Voor de uitreiking was dit jaar vanwege de coronapandemie gekozen voor een hybride vorm, waarbij winnaars en genomineerden online inschakelden. De show was via een livestream te volgen. De vorige editie van de European Film Awards was volledig digitaal.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren