logo songteksten.net

Makers Srebrenica-film: juist Europese prijs voelt heel bijzonder

Quo Vadis, Aida? won al talloze prijzen en werd genomineerd voor een Oscar. Maar juist het winnen van drie European Film Awards voelt heel bijzonder. Dat stelt producent Els Vandevorst, die de film coproduceerde, zaterdagavond na de grote winst van de Srebrenica-film.

"De Oscarnominatie betekent extra prestige voor een film", legt ze uit. "Maar dit was echt een Europees project waar we met heel veel landen heel hard aan gewerkt hebben. Juist daarom, en omdat die samenwerking zo goed heeft uitgepakt, voelt het winnen van drie EFA’s heel bijzonder." Behalve Nederlandse en Bosnische producenten zaten er ook partners uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië, Polen en Noorwegen in het project.

De producenten zaten zaterdagavond niet in de zaal, vanwege de coronacrisis. Zij volgden de ceremonie allemaal in hun eigen land en hadden per Zoom contact met elkaar. Toen de hoofdprijs, die voor beste film, werd toegekend, barstte iedereen minutenlang in juichen uit, vertelt Vandevorst: "Het is heel fijn dat Quo Vadis, Aida? na de ontvangst in Venetië vorig jaar zijn momentum heeft gehouden. Een goede ontvangst is heel fijn, maar daarna heb je niet altijd in de hand of de buzz blijft rond een project. Dat is ons, mede door de Oscar, gelukkig wel gelukt."

Bij de Oscars verloor Quo Vadis, Aida? van de Deense tragikomedie Druk van regisseur Thomas Vinterberg. Druk kwam in Europa in 2020 uit en was een jaar geleden de grote winnaar bij de EFA’s. Vandevorst lacht: "Dat is ons geluk geweest, anders hadden we vermoedelijk weer het onderspit gedolven." Toch was ze tot het laatste moment niet zeker van de totale overwinning. "Het Franse Titane bijvoorbeeld heeft een Gouden Palm gewonnen. Er waren echt een paar heel sterke concurrenten."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren