Theaters proberen moed te houden, ondanks verlenging lockdown
De Nederlandse theaters kijken met angst en beven uit naar de persconferentie van het demissionaire kabinet dinsdag. De kans lijkt reëel dat de avondlockdown nog een week of vijf, zes wordt voortgezet. Dit betekent opnieuw een harde klap voor de cultuursector, die al twee ronduit beroerde jaren achter de rug heeft.
"We houden de moed erin, maar worden er wel moedeloos van", stelt Carlijn Sonneveldt van het Luxor Theater in Rotterdam. In de zomer van 2020, na de eerste coronalockdown, werd het podium in de Maasstad - normaal 1500 stoelen - omgebouwd tot 'Club Luxor'. Op die manier pasten, met inachtneming van de anderhalvemeterregel, 450 mensen in de zaal zonder dat het leeg aanvoelde.
"Iedereen wilde bij ons spelen, Richard Groenendijk en Daniël Arends hadden voorstellingen op maat gemaakt. Maar toen werd half december de volledige lockdown weer aangekondigd."
Reserves zijn op
Luxor werd afgelopen zomer, toen corona nagenoeg onder controle leek, weer omgebouwd. Dankzij alle vaccinaties leek de ellende voorbij, alles mocht en kon weer, ook in de theaters. De programmering voor deze winter was helemaal rond, de kaartverkoop liep lekker.
Tot drie weken geleden het demissionaire kabinet abrupt weer aan de rem trok. "We kunnen niet wéér ombouwen naar Club Luxor", verzucht Sonneveldt. "Onze reserves zijn echt wel op. Dus zijn we nu dicht, in afwachting van wat komen gaat."
Snowponies
Andere theaters zetten wel in op matinees, met inachtneming van de anderhalvemeterregel die sinds drie weken ook weer in de theaters geldt. "Het varieert per voorstelling of we de avondboekingen kunnen omzetten naar de middag", legt Sophie Braam van het DeLaMar Theater in Amsterdam uit. Alex Klaasen speelt nu zijn voorstelling Showponies in een 'matineeversie' twee keer per middag. "We spelen financieel ongeveer quitte, het publiek is heel blij. Maar bij minder bekende namen kunnen we geen risico's nemen. En winst maken we niet deze winter. We leunen deels nog op de steunmaatregelen van de overheid."
Dat geldt ook voor Theater Carré in Amsterdam, waar Peter Pannekoek nu 's ochtends en 's middags zijn oudejaarsshow speelt. "Onze insteek is al maanden: we doen wat we kunnen en maken het beste ervan", stelt Roderick Muller van Carré. "Maar ideaal is het allemaal niet. We wachten de persconferentie weer af wat er nu weer voor de cultuursector is bedacht. Er moet een moment komen dat ze ook voor de theaters weer eens beter nieuws brengen."
Laatst gewijzigd op: 3 jaar geleden