logo songteksten.net

Freddy Krueger en Wall-E toegevoegd aan Amerikaans filmerfgoed

Kindermoordenaar Freddy Krueger, robotje Wall-E en het laatste deel van de oorspronkelijke Star Wars-trilogie zijn toegevoegd aan het nationale filmerfgoed van de Verenigde Staten, de zogenoemde National Film Registry. Deze collectie van films wordt bewaard in de bibliotheek van het Congres omdat zij als cultureel, historisch of esthetisch waardevol worden beschouwd, meldt CBS.

De lijst telt inmiddels zo'n achthonderd titels. Krueger speelt de hoofdrol in de reeks Nightmare on Elmstreet-films, die vertelt over een wraakzuchtige moordenaar die na zijn dood terugkeert in de nachtmerries van tieners. Het eerste deel van Wes Craven, met onder anderen Johnny Depp in de hoofdrol, wordt gezien als een mijlpaal in het horrorgenre.

Wall-E is een klassieker van animatiestudio Pixar, over een rijdende vuilnisbak die in de nabije toekomst op de door mensen verlaten aarde is achtergebleven om schoon te maken. Als hij verliefd wordt op een andere robot, Eve, besluit hij zijn taak te verzaken en de aarde te verlaten. Wall-E was in 2008 een grote hit en won een Oscar voor beste animatiefilm.

Ook Strangers on a Train van Alfred Hitchcock, The Fellowship of the Ring - het eerst deel in de Lord of the Rings-trilogie - en de registratie Live in Concert van een show van komiek Richard Pryor zijn toegevoegd aan de lijst.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren