logo songteksten.net

Filmmaker Henk van der Linden overleden op 96-jarige leeftijd

Filmmaker Henk van der Linden is overleden. De regisseur, schrijver en producent van talloze Nederlandse jeugdfilms overleed zaterdag thuis in het Duitse Tüddern aan de gevolgen van een val in november, bevestigt een vriend van de familie Van der Linden na berichtgeving van de Limburgse zender L1.

Van der Linden maakte in zijn leven zo'n 80 films voor kinderen, meestal gebaseerd op bekende jeugdlectuur. Figuren Dik Trom, Sjors en Sjimmie, Pietje Bell en Billie Turf kwamen geregeld terug in de films van Van der Linden. De filmmaker produceerde, regisseerde en schreef de films die hij maakte zelf.

Zijn film Nieuwe avonturen van Dik Trom uit 1958 leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records. De film draaide 28 jaar aaneengesloten in de bioscoop. Een favoriete film had Van der Linden niet, zegt familievriend Raymond van Haaf tegen ANP. "Elke film was voor hem hetzelfde en hij was trots op alle films", aldus Van Haaf.

De filmmaker werd in 2020 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In datzelfde jaar maakte Olaf Koelewijn een film over Van der Linden, die is uitgezonden bij zowel Omroep MAX als de Limburgse zender L1.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren