logo songteksten.net

Variety zet Benedetta van Verhoeven in lijst slechtste films 2021

Het gezaghebbende Amerikaanse vakblad Variety heeft de film Benedetta van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven in de lijst met vijf slechtste films van 2021 gezet. Het historische, op waarheid gebaseerde drama vertelt over de verboden liefde tussen twee gay nonnen in de late middeleeuwen. De film draaide in competitie op het prestigieuze festival van Cannes.

Maar Benedetta kon de critici van Variety niet bekoren. Het blad stelt dat de film "niet slechts een softpornofantasie met habijten, maar een serieus verhaal over religie, onderdrukking en verlossing probeert te zijn". Dit pakt echter niet goed uit, oordeelt Variety: "Uiteindelijk is de film vooral erg saai."

De film van de 83-jarige Verhoeven leverde al vanaf de première gemengde reacties op. Sommige critici waren wel lovend over het epos. Maar zeker in de katholieke gemeenschap viel de film slecht. Op meerdere plekken in de wereld gingen katholieke demonstranten bij de release van de film ook de straat op om te protesteren, omdat de film nonnen zou beledigen. In Rusland werd de film verboden omdat het verhaal homoseksualiteit zou promoten, iets dat de Russische wet verbiedt.

Verhoeven baseerde zijn film op katholieke verslagen van verhoren die plaatsvonden toen de non Benedetta claimde dat zij wonderen kon verrichten. Tijdens deze verhoren bleek dat zij er een lesbische relatie met een andere non op nahield. Tijdens een van de meest omstreden scenes bevredigen de vrouwen elkaar met een dildo in de vorm van een Maria-beeld.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren