logo songteksten.net

Muziekexpert: Nederlandstalige muziek steeds populairder

Niet alleen zijn er de laatste jaren veel meer Nederlandse bands en artiesten gekomen, ook de Nederlandstalige muziek is steeds populairder geworden. Daardoor staan er steeds meer hits van Nederlandse bodem in de Top 2000, aldus Tom ter Bogt, hoogleraar Populaire Muziek en Jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht.

Uit een analyse van het ANP van de Top 2000 van dit jaar en voorgaande jaren komt naar voren dat muziek van Nederlandse bodem sinds 1999 vaker in de hitlijst voorkomt. In 1999 stonden er nog 250 Nederlandse nummers in, dit jaar zijn dat er 346. Daarbij komt uit een analyse van de meest voorkomende artiesten van de afgelopen 22 jaar naar voren dat de artiesten van Nederlandse bodem goed vertegenwoordigd zijn in de Top 2000. Vijf van de twintig muziekacts die het vaakst in de Top 2000 hebben gestaan zijn Nederlands.

Voor de jaren tachtig werden Nederlandse artiesten en bands veelal gezien als afgeleiden van Amerikaanse en Engelse artiesten, meent Ter Bogt. Maar vooral sinds we Nederlandstalige muziek zijn gaan omarmen in de jaren tachtig, is daar "een keerpunt" in te zien. Boudewijn de Groot zong in de jaren zestig "als een van de weinige Nederlandse artiesten" in het Nederlands. Vooral met de band Doe Maar in de jaren tachtig werd Nederlandstalige muziek populair, vertelt Ter Bogt. "Zij zijn heel erg groot geworden met hun Nederlandstalige muziek. Het waren bijna een soort Nederlandse Beatles. De Nederlandse taal werd ineens geaccepteerd als een taal waarin je popmuziek kunt maken."

Steenkoolengels

Dat maakte de weg vrij voor vele andere artiesten, legt hij uit, die niet meer met een taalbarrière te maken hebben. "Nederlanders hoefden niet meer in steenkoolengels iets in elkaar te draaien." Veel grote namen volgden, zoals André Hazes. Met hem werd de smartlap mainstream. Of Marco Borsato, die kon hele mooie romantische ballads maken." Een nieuwe ontwikkeling in de Nederlandstalige muziek zegt hij, die daarvoor doorgaans niet veel emotie bevatte. "Maar ook volgden acts als De Dijk en BLØF, die nog steeds een hele grote populariteit hebben en een mooie oeuvre."

Onze concertencultuur draagt bij aan de ontwikkeling van Nederlandse artiesten, vertelt hij, "want die is steeds verder gaan bloeien". Ook hiphopmuziek is de afgelopen vijftien jaar populairder geworden, doordat er steeds meer artiesten zich aan het genre zijn gaan wagen. Dat geldt ook voor de Nederlandse dancemuziek, waarin we "echt leidend zijn geworden". Bijvoorbeeld dj's als Armin van Buuren en Tiësto zijn volgens hem enorm groot geworden, en naast dj's ook belangrijke producers van muziek. "Nu doen we niet langer buitenlandse artiesten na. Vooral sinds de jaren tachtig zijn er genoeg Nederlandse grote voorbeelden."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren