logo songteksten.net

Rechtbank België blokkeert opnieuw overlevering rapper aan Spanje

België zal de Spaanse rapper Valtònyc niet overleveren aan zijn thuisland, zo heeft een rechter in Gent in hoger beroep bepaald. De man vluchtte in 2018 naar België, omdat hij in Spanje was veroordeeld tot 3,5 jaar cel vanwege opruiende teksten in zijn liedjes en het beledigen van de Spaanse koninklijke familie.

De op Mallorca geboren artiest, die eigenlijk Josep Miquel Arenas alias Valtònyc heet, riep in zijn nummers onder meer op tot bezetting van de zomerresidentie van de Spaanse koning. Hij is schuldig bevonden aan verheerlijking van terrorisme, provocatie van het koningshuis en doodsbedreiging van politici.

Een Belgische rechtbank hield in september 2018 de overlevering al tegen, maar het Openbaar Ministerie ging in beroep. Nu is opnieuw bepaald dat de 28-jarige rapper niet naar Spanje wordt teruggestuurd. Het besluit kwam nadat het Grondwettelijk Hof oordeelde dat de Belgische wet op majesteitsschennis uit 1847 in strijd is met de grondwet. België kan mensen niet overleveren voor feiten die niet in eigen land verboden zijn.

Het hoger beroep werd eerder uitgesteld omdat werd gewacht op het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Dat hof zei in maart dat België niet verplicht was om Valtònyc automatisch over te leveren op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat de Spaanse justitie tegen hem uitgevaardigd heeft.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren