logo songteksten.net

Filmpers kiest Druk en Quo Vadis Aida? tot beste films van 2021

De Deense tragikomedie Druk en de Srebrenica-film Quo Vadis, Aida? zijn door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten uitgeroepen tot de twee beste bioscoopfilms van 2021. Druk kreeg de meeste punten na een stemming onder meer dan vijftig Nederlandse critici; Quo Vadis Aida? werd gekozen als beste Nederlandse bioscooptitel.

Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) dinsdag bekendgemaakt. Druk vertelt over vier docenten die bij wijze van experiment voortaan met alcohol op voor de klas gaan staan. Druk werd geregisseerd door Tomas Vinterberg (Festen, Jagten) en mede geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Topkapi Films. De film won afgelopen jaar de Oscar voor beste buitenlandse productie.

Quo Vadis, Aida? vertelt over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen. Die kostte meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. De film is mede geproduceerd door het Nederlandse bedrijf N279 van Els Vandevorst en Martin Koolhoven. Nederlandse acteurs als Raymond Thiry, Juda Goslinga en Reinout Bussemaker spelen belangrijke bijrollen.

Op de tweede en derde plek in de lijst met Nederlandse films eindigden De Slag om de Schelde en De Veroordeling, over de Deventer moordzaak. De andere twee titels in de algemene verkiezing die het erepodium behaalden, waren Palm-winnaar Titane en The Father, met Anthony Hopkins in de hoofdrol.

De twee winnaars zijn op diverse streamingplatform te zien. Het is inmiddels het 19e jaar op rij dat de Nederlandse filmpers de Film van het Jaar-verkiezing houdt. De afgelopen jaren sleepten Babyteeth (2020), Parasite (2019), Call me by your name (2018) en Moonlight (2017) de titel in de wacht.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren