logo songteksten.net

Srebrenica-film Quo Vadis Aida? voor het eerst in Servië vertoond

De Srebrenica-film Quo Vadis, Aida? is voor het eerst in Servië vertoond. Er is controverse over het vertonen van de film in het land, omdat een klein deel van Servië islamitisch is en er vanwege de inhoud van de film - de genocide op moslimjongens en -mannen - wordt gevreesd voor vergeldingsacties.

Het verhaal over een tolk die probeert haar familieleden te redden van de genocide die in 1995 plaatsvond door Bosnisch-Servische troepen werd mede geproduceerd door het bedrijf N279 van Els Vandevorst en Martin Koolhoven. De film, met bijrollen voor Nederlandse acteurs als Raymond Thiry, Juda Goslinga en Reinout Bussemaker, stond bovendien in de top 10 die oud-president Barack Obama eind december deelde.

Husein Memic, de eigenaar van een cultuurcentrum in de stad Novi Pazar, draaide de film en roept anderen op datzelfde te doen. In totaal kwamen er duizend mensen naar de screening. "De kaarten waren binnen anderhalf uur uitverkocht. We roepen mensen op de film in heel Servië te draaien. Het is raar als dat alleen in Novi Pazar gebeurt."

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren