logo songteksten.net

Rusland zet leden Pussy Riot op lijst van 'buitenlandse agenten'

Twee leden van de punkband Pussy Riot zijn door Rusland op een lijst van zogeheten buitenlandse agenten gezet. Het gaat om oprichtster Nadezjda Tolokonnikova en Veronika Nikulsjina. Tolokonnikova maakte al bekend in beroep te gaan tegen de beslissing.

Nog zes andere mensen zijn donderdag op de lijst geplaatst. Het gaat onder meer om journalist Taisija Bekbulatova en satiricus Viktor Sjenderovitsj. "Deze mensen verspreiden systematisch materiaal naar een grote groep mensen, terwijl ze geld vanuit het buitenland krijgen", aldus de regering in een verklaring.

Tolokonnikova reageerde in het Engels op Instagram door te zeggen dat "de regering haar eigen reet kan labellen". Sjenderovitsj zei in een radioprogramma dat de stap van de regering bedoeld is om hem het land uit te jagen.

Mensen en organisaties die worden aangeduid als buitenlandse agenten in Rusland moeten kunnen aantonen waar ze geld van krijgen, moeten regelmatig onderzoeken ondergaan en al hun openbare uitingen moeten begeleid gaan van een tekst dat de content afkomstig is van een buitenlandse agent. De term buitenlandse agent werd voor het eerst gebruikt in 2012 en het gebruik is sindsdien uitgebreid. Sinds vorig jaar worden er ook individuen op de lijst gezet. Momenteel staan er 111 mensen of organisaties op de lijst.

Critici zeggen dat de lijst wordt gebruikt om critici van het regime van Poetin het leven moeilijk te maken.

Laatst gewijzigd op: 2 jaar geleden

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren