logo songteksten.net

George Clooney weer op de bres voor Zuid-Sudan

(Novum/AP) - George Clooney bracht vorige week wederom een bezoek aan de onveilige grens tussen Sudan en Zuid-Sudan. De acteur bezocht het Afrikaanse land omdat hij woensdag de commissie buitenlandse zaken van de Amerikaanse Senaat toespreekt.

Tijdens zijn bezoek zag Clooney afgebrande dorpen en sprak hij met vluchtelingen die vanwege luchtaanvallen van Sudanese militairen in grotten wonen. Ook ontmoette hij de president en minister van defensie van Zuid-Sudan.

Sudan wordt al jaren verscheurd door interne conflicten. In juli werd Zuid-Sudan onafhankelijk. De grens tussen beide landen is echter nog steeds onderwerp van discussie. Zuid-Sudan beschuldigt Sudan onder meer van het stelen van olie en draaide daarom de kraan dicht.

De Amerikaanse Senaat buigt zich woensdag over de olieruzie tussen de twee Afrikaanse landen en kijkt ook naar de beperkte toegang die hulpverleners in Zuid-Sudan krijgen. Experts vrezen dat de situatie verergert en zijn bang dat in Zuid-Sudan hongersnood ontstaat.

Clooney reisde begin vorig jaar ook al naar Sudan. Na dat bezoek zette hij het Satellite Sentinel Project op. Die organisatie houdt via satellieten de grens tussen Noord- en Zuid-Sudan in de gaten. Volgens Clooney is het voor oorlogsmisdadigers een stuk moeilijker om hun 'werk' te doen als ze worden gezien.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren