logo songteksten.net

North Sea Jazz dit jaar experimenteel

(Novum) - In een bloedheet Ahoy ging het 35e North Sea Jazz Festival vrijdag een tikkeltje experimenteel van start. Naast de vele oude bekenden als de Pat Matheny Group, Tower of Power en Marcus Miller was voor het eerst een zaal gewijd aan de dj's van de relatief nieuwe 'dubstep', elektronische dance die het midden houdt tussen drum and bass, techno en hiphop.

Het is de vraag of dit experiment gelukkig uitpakte, aangezien de zaal waar de over hun laptop gebogen jonkies gecompliceerde beats produceerden nooit voor meer dan een kwart gevuld was. Onterecht, want Dorian Concept, Hudson Mohawke en vooral Dimlite verzorgden knappe optredens. Zelfs Jamie Lidell neem deel aan deze nieuwe muziekstroom, maar wist het publiek pas echt te bekoren toen hij zijn hit 'Multiply' ten gehore bracht. Misschien voelde het bezwete publiek weinig voor al te opzwepende muziek.

De oudgedienden Typhoon en New Cool Collective kregen meer voor elkaar, in de uitpuilende Congozaal maakten zij er enorm feest van. Zelfs toen de notoire afzegger Gil Scott Heron zijn reputatie eens temeer waarmaakte, kon dit de mensenmenigte niet bekoelen. En toen de acht blazers van het Hypnotic Brass Ensemble zijn plaats innamen en een extra optreden gaven, leek iedereen zijn teleurstelling alweer te zijn vergeten.

De eerste dag werd in de kolossale Nilezaal afgesloten door Earth Wind & Fire. De twaalfkoppige band bleek uitstekend op elkaar ingespeeld, al gaven de synchrone danspasjes de show af een toe een iets te gelikt karakter. Maar met hits als 'September', Fantasy' en 'Into the Stone' kreeg het festival de feestelijke afsluiter die het verdiende.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren