logo songteksten.net

Joan krijgt weinig mee van politiek Azerbeidzjan

(Novum) - Joan Franka merkt weinig van de politieke situatie in Azerbeidzjan. Het land in de Kaukasus, waar dit jaar het Eurovisie Songfestival plaatsvindt, is geregeld in opspraak vanwege het schenden van mensenrechten en een gebrek aan democratie. "Ik kan gelukkig gewoon zeggen wat ik vind en dat is mooi", zegt Joan tegen Novum Nieuws.

"Je hoort heel veel verhalen over de politiek, maar je ziet alleen maar de mooie dingen", constateert Joan, die nu anderhalve week in Azerbeidzjan is. "Dat laten ze je zien, het is onduidelijk waar dat andere dan is."

De 22-jarige zegt dat ze met de Azeri probeert te praten over de problemen in het land. "Maar het is net alsof ze er niets over willen zeggen. Ik begin er maar niet meer over, want ik zie ze er heel ongemakkelijk van worden en dat wil ik liever niet."

Ook Jan Smit, die het Songfestival voor de TROS voorziet van commentaar, merkt dat er in Bakoe een vrijere sfeer hangt. "Je ziet dat ze hun principes er zelf voor overboord gooien. Azerbeidzjan wil Europa laten zien dat ze een zijn met ons." Als voorbeeld noemt de Volendammer dat iedereen vrij foto's en video's mag maken. "Dat is hier normaal gesproken niet. Het kan natuurlijk zijn dat het zondag voorbij is."

Jan realiseert zich dat hij in verband met het Songfestival niets meekrijgt van bedreigingen en onderdrukking. "Als het al zou zijn, en dat zal ongetwijfeld gebeuren, dan zullen ze ons dat niet laten merken."

Voor de evenementenhal waar het Songfestival plaatsvindt, die in acht maanden uit de grond werd gestampt, moesten veel Azeri hun huis verlaten. "Dat kunnen wij ons niet voorstellen, maar zo gaat dat hier", zegt Smit. "Je kunt het niet goedpraten, maar dat is wel een beetje de cultuur die hier heerst. En als je het daar niet mee eens bent, dan ga je maar weg."

Joan is zich door haar verblijf in Azerbeidzjan meer bewust van de vrijheid in Nederland en is blij dat ze in Bakoe geen blad voor de mond hoeft te nemen. "Ik krijg echt een stem en kan mijn boodschap overbrengen, omdat ik die vrijheid heb. Ik vind het mooi dat ik dat hier mag doen. Daar ben ik heel dankbaar voor."

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren