logo songteksten.net

Jong talent overtuigt op derde dag North Sea Jazz

(Novum) - De afsluitende zondag van het North Sea Jazz Festival was eigentijdser dan de twee voorgaande dagen. Naast oude jazzhelden als Wayne Shorter en de 85-jarige crooner Tony Bennett was er, meer dan op vrijdag en zaterdag, ook ruimte voor soul, hiphop en elektronische muziek.

De jonge Lianne La Havas heeft alles in zich om uit te groeien tot de nieuwe Norah Jones. De Britse singer-songwriter bracht pas net haar debuutalbum uit, maar zette op het buitenpodium een zelfverzekerd en overtuigend optreden neer. Tegelijkertijd bewees de 25-jarige Noorse saxofonist Marius Neset waarom hij als een van de grootste talenten in de jazzscene geldt.

Na haar overrompelende optreden van vorig jaar mocht Janelle Monae dit keer de grote zaal voor haar rekening nemen. Mede omdat ze nauwelijks nieuw materiaal ten gehore kon brengen was haar show een vrijwel exacte kopie van een jaar eerder, en wederom kreeg ze Rotterdam ermee plat. De zangeres, die ontdekt werd door Diddy, combineert het androgyne uiterlijk van Grace Jones met de danspassen van Michael Jackson en klinkt als een combinatie van Bootsy Collins en Outkast. Haar show maakte nieuwsgierig naar haar nieuwe album.

Nieuwsgierig was het publiek ook naar D'Angelo. Na zo'n twaalf jaar afwezigheid is hij bezig met een voorzichtige comebacktour, waarbij hij begin dit jaar onder meer Paradiso aandeed. Het geduld van de bezoekers werd op de proef gesteld: de zanger kwam ruim drie kwartier te laat op en werd verwelkomd met een luid boegeroep.

Het kostte hem dan ook even om zijn draai te vinden. D'Angelo had zijn funkpet opgezet en kreeg er gaandeweg zijn optreden steeds meer lol in. Na een uur moest het kritische Rotterdamse publiek zich gewonnen geven, de soulheld van weleer bleek nog steeds voor magie te kunnen zorgen.

En waar D'Angelo gilde, schuurde en bij tijd en wijle gierend uit de bocht vloog, deed soulzanger Aloe Blacc in de Maaszaal precies het tegenovergestelde. Hij kleurde keurig binnen de lijntjes, wat het optreden van de zanger, die een wereldhit scoorde met I Need a Dollar, wat truttig maakte. Hetzelfde kan gezegd worden van Rumer, die het festival wel heel beschaafd afsloot met haar mierzoete ballads. Gelukkig zorgde Maceo Parker in de grote zaal voor het nodige funkgeweld, waardoor de meer dan twintigduizend bezoekers toch nog dansend naar huis konden.

Je hebt cookies uitgeschakeld en kunt om die reden niet reageren